Avrupa Birliği (AB), Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak başlamasına onay verdi. AB'ye üye 27 ülkenin liderleri, geçtiğimiz yıl Ukrayna ve Moldova'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılması konusunda mutabakata varmıştı. Bu adım, iki ülkenin Batı'ya daha fazla yakınlaşmasını ve Rusya'nın bölgedeki etkisinin azalmasını hedefliyor.

Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları

AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Konsey, Ukrayna ve Moldova ile Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerine ilişkin müzakere çerçevesini de içeren AB'nin ortak tutumunu onayladı. Müzakereler, 25 Haziran Salı günü Lüksemburg’da başlayacak. Ukrayna ile yapılacak müzakereler yerel saatle 15.30’da (TSİ 16.30), Moldova ile müzakereler ise yerel saatle 18.00’da (TSİ 19.00) başlayacak" ifadelerine yer verildi.

Ukrayna, Rusya’nın 24 Şubat 2022'de başlattığı savaştan kısa bir süre sonra AB’ye başvuruda bulunmuştu. AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın gerekli reformları gerçekleştirerek AB standartlarına uyum sağlamasını bekliyor.

Aday ülkelerin AB’ye üye olabilmeleri için bir dizi ekonomik ve siyasi düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor. Bu çerçevede, Ukrayna ve Moldova'nın demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında önemli reformlar yapması gerekecek.