Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayınlandı Öğretmenlerin Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu Yayınlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ev hanımları bu yardım ödemesinin yanı sıra, dul ve yetim aylığı alabilecek. Ödeme hakkı, eşini veya babasını kaybetmiş olan kadınlara tanınacak.

Eğer sigortalı bir eş hayatını kaybederse, geriye kalan eş ve çocuklarına, eğer varsa anne ve babaya da maaş bağlanıyor. Kanuni düzenlemelere göre, son maaşın %75'i eşe veriliyor, eğer eş çalışıyorsa bu oran %50'ye indiriliyor. Eğer ikiden fazla yetim çocuk bulunuyorsa, eş için %50, çocuklar içinse %25 oranında maaş bağlanıyor.

Ne Kadar Yardım Yapılıyor?

Dul ve yetim maaşı ödemeleri, en düşük emekli maaşı üzerinden hesaplanıyor. 2023 yılı Ocak ayında belirlenen en düşük emekli maaşı 5.500 TL. Bu tutar üzerinden yapılan hesaplamalarla, %25 diliminde olanlar için 1.375 TL, %50 diliminde olanlar için 2.750 TL, %75 diliminde olanlar için ise 4.125 TL ödeme yapılıyor. Ancak 2023 yılında emekli maaşlarına yapılan %36'lık zamla, maaş tutarı 7.500 TL'ye çıkarılıyor ve ödemelerde de 1.870 TL artış yapıldı.

Ödemeler Ne Kadar Süre Yapılıyor?

Yetim maaşı ödeme kriterlerine uygun olan çocuklar için belirli yaş sınırları bulunuyor. Erkek çocuklar için ödemeler, 18 yaşına kadar veya eğer öğrencilerse 20 yaşına kadar yapılmakta. Üniversite öğrencisi erkek çocuklar içinse bu süre 25 yaşına kadar uzatılabiliyor.

Hayat Boyu Ödeme İmkanı

Kız çocuklarının yetim maaşı alma durumu ise farklı işliyor. Kız çocukları, evlenmedikleri sürece ömür boyu yetim maaşı alabiliyorlar. Sigortalı bir babanın evli kızı da, eğer babası vefat ettiğinde ve eğer boşanmışsa, yetim statüsünde kabul edilerek bu ödemelerden yararlanabiliyor.