AK Parti'nin, bugün TBMM'ye sunması beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ayrıntıları belli oldu. Yeni kanun taslağına göre, öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak ve bu suçlara verilen cezalar ertelenmeyecek. Taslağın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği "Öğretmenler Odası Buluşmaları" sürecinde öğretmenlerin beklenti ve talepleri doğrultusunda yeniden şekillendirildiği belirtildi.

Kariyer Uygulaması Devam Edecek

Yeni kanun taslağı, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından durdurulan kariyer uygulamasının devamını sağlayacak. Buna göre, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenler, uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme şartı aranmaksızın başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek. Taslak, öğretmenlerin mesleğe seçilmesinden kariyer basamaklarında ilerlemelerine kadar tüm aşamaları kapsayan, öğretmenlere özgü bir kanuni düzenleme hedefliyor.

Cezalar Yarı Oranında Artırılacak

Cumhuriyet tarihinde ilk kez öğretmene yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Kasten yaralama suçunda, ceza 2 yıl 3 aydan 6 yıl 9 aya kadar çıkarken, tehdit suçunda 9 aydan 3 yıla kadar, nitelikli hallerde ise 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası uygulanacak. Ayrıca, öğretmene hakaret suçunda 1 yıldan 3 yıla kadar, görevi yaptırmamak için direnme suçlarında ise 9 aydan 4 yıl 6 aya kadar, nitelikli hallerde ise 1 yıl 4 aydan 9 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Bu cezaların hepsi ertelenmeyecek.

Özel Öğretim Kurumları da Kapsama Dahil Edildi

Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz Esad'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine yanıt: Her türlü girişime olumlu bakıyoruz

Yeni düzenleme, eğitim çalışanlarının şiddetten korunmasına ilişkin hükümleri, özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri de kapsayacak şekilde genişletiyor. Ayrıca, uzman öğretici, usta öğretici ve ders ücreti karşılığı öğretmenlik yapanların da şiddetten korunmasına yönelik hükümler taslakta yer alıyor.