Güncel

Akaryakıtta yeni dönem: Tek fiyat uygulaması başlıyor

EPDK'nin yeni kararı ile tüm akaryakıt türlerinde fiyat eşitleniyor.

Abone Ol

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt ürünlerinin satış fiyatlarına ilişkin önemli bir karar aldı. Yarın itibarıyla tüm akaryakıt istasyonlarında aynı tür ürünler için tek fiyat uygulamasına geçilecek. Bu kapsamda, 13 bin bayi fiyatlarını güncelleyecek ve tüketiciler, farklı akaryakıt ürünleri için aynı fiyatı ödeyecek.

Akaryakıt istasyonlarında fiyat farkı kalkıyor

EPDK'nin kararı doğrultusunda, akaryakıt istasyonlarında satılan "95 oktan benzin, dizel, ultra force, power, fuelsave, VMax, VPro" gibi farklı isimler altında sunulan ürünler artık tek fiyat üzerinden satılacak. Böylece, tüketiciler aynı tür akaryakıt için farklı fiyatlar ödemek zorunda kalmayacak.

Fiyat güncellemesi yarın başlıyor

EPDK tarafından yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği ancak bu ürünlerin fiyatlarının aynı olacağı belirtildi. Açıklamada, "Türkiye'deki yaklaşık 13 bin bayi, tüketicilerin akaryakıt ihtiyaçlarını en yüksek hizmet ve kalite standartlarıyla karşılamaktadır. Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile bayilerde ve Depo Akaryakıt Kalite İzleme Sistemi ile dolum terminallerinde kalite izlemesi aralıksız sürdürülmektedir" denildi.

Akaryakıtta kalite standardı korunacak

Dağıtıcı lisansı sahipleri, akaryakıtların özelliklerini iyileştirmek için çeşitli katkı maddeleri ekleyebilecek. Ancak bu katkı maddelerinin fiyatları etkilememesi gerektiği ve bu işlemler için EPDK'ye bilgi verme ve izin alma yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmadığı belirtildi.

Akaryakıt istasyonlarının maliyetleri azalacak

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, EPDK'nin bu kararının akaryakıt istasyonlarının finansman maliyetlerini azaltacağını belirtti. Okumuş, "Bayiler, katkılı ya da katkısız sattığı her litre akaryakıttan zarar ediyor. Bayilerin kar paylarının artırılmasına ilişkin talebimizi devletimizin her kademesine ilettik ve süreci yakından takip ediyoruz. Kuruşla çalışan ama maliyetleri yüzdesel olarak artan bayilerin kar paylarının da yüzdesel olmasına ilişkin talebimizin takipçisiyiz" diye konuştu.