Güncel

Akaryakıtta yeni düzenleme: Vergi kaybının önüne geçilecek!

Sene sonuna kadar 8 milyon aracın Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine geçiş yapmasıyla, akaryakıtta 15 milyar liralık vergi kaybının engellenmesi amaçlanıyor.

Abone Ol

Ülkemizde akaryakıt ikmali aşamalarını daha kontrol altında, hızlı ve verimli forma dönüştürmek amacıyla oluşturulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile usulsüz olarak gider sunulan akaryakıt harcamaları engellenerek yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Geçtiğimiz yıl ekimde Resmi Gazete'de yer alarak yürürlükte olan karara göre ticari araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işletimini yapan UTTS mükelleflerinin 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma sistemini yerleştirmeleri talep ediliyor.

'HATALI PLAKA GİRİŞİ VE FİŞ ENGELLENECEK'

Araçların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi koyularak yakıt dolumu yapılırken birimden plaka bilgisinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletildiğini söyleyen Turpak Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Şengönül "Ticari araçların plakaları ödeme kaydedici cihazlara manuel olarak değil otomatik aktarılarak, hatalı plaka girişi ve fiş basılmasının önüne geçilecek. Böylece ticari araç sahipleri akaryakıt istasyonlarından çok daha hızlı yakıt alımı yapabilecek. Otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde zaman kaybı en aza iner, operasyonel verimlilik artar" ifadelerini kullandı.

Şengönül, şahıs şirketleri, holdingler, motosikletler, otomobiller, kamyonetler ve minibüslere kadar herhangi bir şirket üzerine kayıtlı olan ortalama 8 milyon vasıta bulunduğunun altını çizerek "Uzun vadede sistemin sağladığı en büyük avantaj usulsüz olarak gider gösterilen akaryakıt harcamalarının ortadan kaldırılması ile beraber devletimiz milyarlarca liralık vergi kaybına uğramayacak. Sistem sadece tanınan araçlara yakıt verilmesini sağlayarak yakıt hırsızlığını ve usulsüz kullanımı önlüyor. Ayrıca UTTS'nin sunduğu raporlama özellikleri ile araçların yakıt tüketimi, alınan yakıt miktarı ve diğer ilgili bilgiler anlık olarak izlenebilir, bu da filo yönetimi açısından önemli kararlar alınmasına yardımcı oluyor" ifadelerine yer verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öncesinde yapmış olduğu açıklamalarda Özel Taşıt Tanıma Sistemleri üzerinden yıllık yaklaşık 223 milyar lira değerinde akaryakıt alımı yapıldığına, akaryakıt sektöründe yalnızca 2022'de 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybının oluştuğunu belirtmişti.

'VATANDAŞLARIMIZIN REFAHINI ARTIRACAĞIZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini söyleyerek, küresel ölçekte büyük firmaların, elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti. Şimşek sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımında, 2003'ten önce yüzde 0,2 olan küresel doğrudan yatırımlardan alınan payın 2003-2023 döneminde yüzde 0,9'a çıktığını paylaşarak "Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejimizde hedefimiz 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5'e yükseltmek. Programımızın ikiz dönüşüm ve yüksek katma değerli üretime yönelik politikalarıyla ülkemizi daha büyük bir üretim üssüne dönüştürerek büyüme potansiyelimizi ve vatandaşlarımızın refahını artıracağız" şeklinde açıklamada bulundu.