Güncel

Alman finans devinden TCMB'ye 'faiz indirimi' tahmini! Faizler ne zaman düşecek?

Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Hans-Christian Wietoska, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz politikaları ve Türkiye'nin ekonomik görünümü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Wietoska, bu yıl Kasım ve Aralık aylarında 500 baz puanlık faiz indirimi beklediklerini belirtti.

Abone Ol

Faiz indirimi tahmini ve yıl sonu dolar/TL beklentisi

Deutsche Bank'tan Hans-Christian Wietoska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TCMB'nin bu yıl Kasım ve Aralık aylarında toplamda 500 baz puanlık bir faiz indirimi yapmasını beklediklerini ifade etti. Wietoska, ayrıca yıl sonu dolar/TL kuru beklentisinin 37 olduğunu açıkladı.

Türkiye'nin makroekonomi politikalarındaki değişim

Türkiye'nin geçen yıldan itibaren başlattığı makroekonomi politikalarındaki değişimi olumlu bir adım olarak değerlendiren Wietoska, bu değişimlerin yerel seçimlerde de devam ettirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. TCMB'nin yerel seçimlerden önce gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz artışını "güçlü bir mesaj ve oyun değiştirici" olarak nitelendiren Wietoska, bu adımın ardından yatırımcıların TL'de beklediği devalüasyonun gerçekleşmediğini belirtti.

Yatırımcı güveni ve zorluklar

Wietoska, yatırımcılarla açık ve net iletişimin politikalara olan güveni artırdığını ifade ederken, TCMB'nin önünde bazı zorluklar olduğunu ancak bu sorunların aşılması için gerekli çerçevenin mevcut olduğunu söyledi. Türkiye'ye yönelik algının son aylarda oldukça olumlu olduğuna dikkat çeken Wietoska, net rezervlerin 10 milyar doları aştığını ve uluslararası rezervlerin 150 milyar dolar seviyesine yaklaştığını hatırlattı.

Enflasyon ve faiz indirim süreci

Enflasyonun zirve noktasını gördüğünü belirten Wietoska, ekonominin dengelenmesi açısından ilk aşamanın başarıyla tamamlandığını söyledi. İkinci aşamada enflasyonun düşüşe geçeceğini ve güçlü bir dezenflasyon süreci beklediklerini ifade eden Wietoska, yıl sonuna kadar enflasyonun yüzde 40 seviyesine gerileyeceğini öngördüklerini belirtti. Büyüme yavaşladığında ve enflasyon gerilediğinde TCMB'nin faiz indirimine gitmesinin doğru zaman olacağını ifade eden Wietoska, bu baz senaryonun gelecek yılın başlarında da devam edebileceğini söyledi.

Türkiye'nin eşsiz başarısı ve dolar/TL tahmini

Wietoska, TCMB'nin sıkı para politikasını sürdürmesinin önemine dikkat çekerken, Türkiye'nin resesyona girmeden enflasyonu düşürebilmesi durumunda dünyada eşsiz bir örnek olacağını belirtti. Yıl sonu dolar/TL beklentilerinin ise 37 olduğunu kaydeden Wietoska, TL'de reel anlamda değer kazancı beklediklerini ifade etti.