Güncel

Altın 2023'ü Zirveyle Kapatıyor, Yılın En İyi Performans Gösteren Yatırım Aracının 2024 Hedefleri Neler?

2023 yılının sonlarına yaklaşırken, altın, en iyi performans gösteren yatırım araçları arasında öne çıkarak yeni bir zirveye ulaştı.

Abone Ol

Altının gram fiyatı 1997 seviyelerine çıkarak rekor kırdı. Aynı anda foreks piyasasında çeyrek altın 3 bin 266 lira, Cumhuriyet altını ise 13 bin 426 lira seviyelerinde alıcı buluyor. Altının ons fiyatı ise şu sıralarda önceki kapanışın hemen altında, 2 bin 53 dolar seviyesinde dengeleniyor.

2023 yılı, enflasyonla mücadele kapsamında şahin adımların yaşandığı bir yıl olarak başlamıştı. Ancak yıl ilerledikçe güvercin beklentilerin güç kazanması ve gelecek yıl mart ayında ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimine başlayabileceği öngörüleriyle tamamlanıyor. Fed'in politika faizini martta yüzde 85 ihtimalle düşüreceği fiyatlamalara yansırken, makroekonomik verilerin bankanın adımları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Enflasyon endişelerinin azalması, tahvil talebinin artmasına neden olurken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yıl içinde yüzde 5,02 ile son 16 yılın zirvesine çıktıktan sonra, yılın son haftasında yüzde 3,90 seviyesinde yer aldı. Altının ons fiyatı, tahvil piyasalarındaki olumlu seyre paralel olarak tüm zamanların en yüksek yıllık kapanışına doğru ilerliyor.

Haftayı 2.053 dolardan tamamlayan altının ons fiyatı, yeni haftanın ilk işlem gününde Londra ve New York borsalarının kapalı olması nedeniyle dar bantta hareket ediyor. Analistlere göre, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 60 ve 2 bin 55 dolar seviyeleri direnç, 2 bin 30 ve 2 bin 20 dolar seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.