Jeopolitik riskler ve Fed etkisi

Maymun çiçeği Avrupa’ya sıçradı: İsveç ilk vakayı duyurdu Maymun çiçeği Avrupa’ya sıçradı: İsveç ilk vakayı duyurdu

Altın fiyatları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi ve Fed’in faiz indirimi sinyallerinin etkisiyle yükseldi. Powell’ın açıklamaları altının ons fiyatını iki haftanın zirvesine çıkarırken, yurtiçinde gram altın da kritik eşikleri yeniden aştı. Çeyrek altın 4 bin 265 TL'ye, Cumhuriyet altını ise 17 bin TL'ye yükseldi.

Gram altın yıl sonunda ne kadar olacak?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altının ons fiyatının Fed’in eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentisiyle tarihi zirvelere çıktığını belirtti. Yıldırımtürk, gram altının yıl sonunda 3 bin 750 TL’ye ulaşabileceğini öngörüyor. ABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçimlerini Trump’ın kazanması halinde, altın fiyatlarının daha da artabileceğini ifade ediyor.

Önemli artış beklenmiyor

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, altın fiyatlarının jeopolitik riskleri uzun süredir fiyatladığını ve önümüzdeki dönemde önemli artışlar beklemediklerini belirtti. Demirtaş, Fed’den gelen faiz indirim sinyallerinin piyasaları olumlu yönde etkilediğini vurguladı.

Borsada pozitif seyir

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, gün içi görülen yükselişlerle dikkat çekiyor. Endeks, yüzde 1.50 yükselişle 10 bin 798 puandan günü tamamladı. Demirtaş, borsadaki alımların, Fed’in faiz indirim sinyallerine olumlu bir tepki olduğunu belirtirken, Ekim ayına kadar şirket kârları, faiz kararları ve jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönü açısından belirleyici olacağını ifade etti.

Petrol fiyatlarında yükseliş

Ortadoğu'da tırmanan gerilimle birlikte petrol fiyatları da yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı, günü 81.30 dolar seviyesinde tamamladı. Demirtaş, küresel yavaşlamanın gölgesinde üretim ve sanayiye dönük emtiaların baskı altında kalacağını öngörüyor.

Altın fiyatlarında neler bekleniyor?

Altın fiyatlarının yıl sonuna kadar nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu. Uzmanlar, jeopolitik riskler ve Fed’in faiz indirim sinyalleri gibi faktörlerin altın fiyatları üzerinde etkili olacağını belirtti. Özellikle ABD başkanlık seçimlerinin sonucu, altın fiyatlarının geleceğini belirleyecek önemli faktörler arasında yer alıyor.