Kuyumculuk sektöründe yaşanan kayıt dışı faaliyetler ve vergi kaçırma iddiaları, son dönemde gündeme gelen denetimlerle daha fazla konuşulmaya başlandı. Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Timuçin Sönmez, bu durumu sektördeki mevcut yasal düzenlemelerin yetersizliğiyle ilişkilendiriyor. Sönmez'e göre, kuyumculuk sektörü için çıkarılan yasalar güncel değil ve Avrupa Birliği standartlarına uyumlu hale getirilmediği sürece sektördeki sorunlar denetimlerle çözülemez. Ayrıca, yetersiz yasal düzenlemeler nedeniyle sektörden kaçışların devam edeceğini belirtiyor.

HAK-İŞ, Genel Başkan Arslan hakkında vahim iddialar HAK-İŞ, Genel Başkan Arslan hakkında vahim iddialar

Sönmez, altın muhasebesi yapılması ve altın borsa değerinin vergiden muaf tutulması gibi düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, KDV matrahı ile ilgili düzenlemelerin gelir vergisi yöntemlerine uyumlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyor.

Sektörde çalışan bazı isimler ise kayıt dışılık iddialarını destekleyerek birçok kuyumcunun vergiden kaçınmak için çeşitli yollar denediğini dile getiriyorlar. Vitrinde görülen ürünlerin çoğunun stoklarda kaydedilmediğini ve bu nedenle sektörde ciddi bir kayıt dışı ekonomi olduğunu iddia ediyorlar. Bakanlık denetimleri sonrasında birçok kuyumcuya ceza kesileceği öngörülüyor. Denetimlerin sektördeki düzensizlikleri ortadan kaldırma açısından olumlu bir adım olduğunu savunan bu görüşe göre, kuyumculuk gibi lüks bir sektörde 16 bin liralık aylık vergi matrahı, sektördeki gerçek durumu yansıtmıyor.