Ankara Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım ücretlerine büyük bir zammı uygulama kararı aldı. UKOME'de bugün alınan kararla birlikte tam bilet ücreti 9.5 TL'den 15 TL'ye, indirimli bilet ise 4 TL'den 7.5 TL'ye yükseltildi.

Vakıfbank'tan eşi benzeri görülmemiş kampanya...  iPhone 15, Apple Watch ve AirPods Vakıfbank'tan eşi benzeri görülmemiş kampanya... iPhone 15, Apple Watch ve AirPods

Ankara'da yapılan bu büyük zam, vatandaşlar ve toplu taşımayı sık kullanan kesimleri olumsuz etkileyebilir. Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı bu kararın altında, mali durumun zorluğu ve artan maliyetlerin getirdiği baskılar yer alıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı Ocak-Temmuz ayları arasında asgari ücrette %34 oranında artış yapıldığı, ancak aynı dönemde KDV oranının %2, ÖTV oranının %224 ve motorin litre fiyatının %40 oranında arttığı belirtildi. Bu zorlu ekonomik koşullar altında, toplu ulaşımda maliyetlerin artması ve EGO Genel Müdürlüğü'nün aylık 300 milyon TL zarar etmesi nedeniyle fiyat artışına gidildiği ifade edildi.

Ücretsiz veya indirimli taşınan yolcuların oranının %41'e ulaşmasının da toplu taşıma şirketlerinin zararını artırdığı belirtilen açıklamada, Ankara'nın kilometre başı bilet ücretlerinin Türkiye ortalamasının altında kaldığına dikkat çekildi.

EGO Genel Müdürlüğü, vatandaşların yanında olabilmek adına toplu taşıma ücretlerini düşük seviyede tutmaya çalışsa da, karşılaşılan mali zorluklar nedeniyle fiyat artışı kaçınılmaz hale gelmiştir.

UKOME toplantısında alınan kararla birlikte 24 Temmuz 2023 Pazartesi tarihi itibariyle tam bilet fiyatı 15 TL, indirimli bilet fiyatı ise 7.5 TL olarak belirlenmiştir. Ankara'nın en ucuz öğrenci abonman tarifesinin hala Türkiye genelinde olduğu ifade edilen açıklamada, fiyat artışıyla EGO Genel Müdürlüğü'nün zararının bir kısmının karşılanabileceği belirtildi.