Milyonlarca çalışanın heyecanla araştırdığı asgari ücreti belirleme çalışmaları sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu dünkü ikinci tur görüşmelerinin ardından üçüncü toplantısını da bu hafta düzenleyecek.

Sabah'ın yayınladığı haberine göre; İşçi tarafı, asgari ücret zammında ev kirası, temel giderler, geçim koşullarının dikkate alınması gerektiğini belirterek, hükümet ve işverenin bu konudaki yaklaşımına göre üçlü mutabakatla sonuçlandırmayı ümit ettiklerini belirtti.

VERİLER AKTARILDI
Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında bir araya geldi. İki saat süren toplantıda işçi heyeti adına Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetini temsilen de TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç liderlik etti.

Pazarlık kapsamının neticelenmesi açısından önemli olan bu toplantıda, temel ekonomik veriler üzerinde konuşuldu.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayollarında çalışan bir taşeron işçinin de bulunduğu toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri ekonomik veri ve raporları komisyona sunuldu.


Ağar, toplantıda herhangi bir rakam ifade etmediklerini söyleyerek, "Toplantıda TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve işverenin görüşleri alındı. Heyetimizdeki 4 işçi arkadaşımız geçim şartlarını anlattı. Görüşmeler süratle devam edecek" şkelinde açıklama yaptı.


BU HAFTA TEKRAR TOPLANTI OLACAK
Yapılan görüşmelerin kısa zamanda mutabakatla tamamlanmasını arzu ettiklerini ifade eden Ağar, bu hafta tekrar toplantı olacağını da belirtti.


Büyükşehirlerdeki ev kiralarının 10 bin liradan az olmadığını da ekleyen Ağar, "Geçim koşulları, temel giderler, ev kiraları herkes tarafından biliniyor. Bu insanların geçiminin, alım gücünün düşünülmesi gerekiyor" dedi.


Bu yıl için tek asgari ücretin sonuçlandırılacak olması zam oranının fazla olacağını da akıllarda yer etti. Buna göre yüzde 50 rakamı söz konusu. Bu artış uygulanırsa 2024 asgari ücret tutarı, net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 lira gibi rakamlara çıkacak.

2024-TUS 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı 2024-TUS 2. dönem yerleştirme sonuçları açıklandı


REFAH PAYI KATKISI 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yğtığı açıklamaya göre, 2024 yılı asgari ücret miktarının sosyal konuşmalara şeklinde, ekonomiyi büyütecek, çalışanların gelirlerini enflasyonun altında bırakmayacak, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacaklarınnı ifade etti.


Bu çerçevede çalışmalar temel kriter enflasyon verileri olacak, bir refah payı da eklenecek. Enflasyonun üstünde bir zam yapılarak çalışanlar rahatlatılacak.


Yapılacak ücretin işverenin verebileceği, istihdamı koruyacak seviyede olmasına özen gösterilecek.


Komisyon Ocak ayından itibaren uygulanacak ücretin bir sonraki Aralık ayına kadar ödenecek olmasını da unutmayacak şekilde düzenleyecek. 2023 yılına Temmuz 2022'ye göre yüzde 54.66, Ocak 2022'ye göre yüzde 100 artışla 8 bin 506 liradan başlayan net asgari ücret, Temmuz'da yüzde 34 ara zam ile 11 bin 402 liraya çıkmıştı.


2023 yılı için enflasyonunun yüzde 65 olarak değerlendirilmesi 6 aylık TÜFE'nin de bu kapsamda yüzde 37.76 çıkması tahmin ediliyor. Bu kapsamda yapılabilecek en düşük zam oranının yüzde 40 olabileceği düşünülüyor.


YAŞAMA MALİYETİ AYRINTISI
Öyleyse yüzde 40 artış kararına varılırsa asgari ücret net 15 bin 963, brüt 18 bin 780 lira olarak belirlenecek. Bu ücretin işverene maliyeti 22 bin 66 lira gibi bir rakam çıkacak.


Yüzde 45'lik artış olursa net asgari ücret 16 bin 533, brütü de 19 bin 451 liraya çıkarken, işverene maliyeti 22 bin 854 lirayı bulacak. Asgari ücret, yüzde 50 seviyesinde beklenen memur zammının yansıtılması halinde ise, net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 liraya çıkacak.


Bu ücretin işverene maliyeti 23 bin 643 liraya çıkacak. Türk-İş'in son raporlarında da bekar bir çalışanın yaşama maliyeti 18 bin 239 lira olarak değerlendirildi.
Eğer bu beliritlen oran net asgari ücret yapılırsa, yüzde 59.96'lık bir artış oranına sahip olacak.