Güncel

Asgari ücrette temmuz zammı gelecek mi?

Milyonlarca asgari ücretli çalışan, Temmuz ayında yapılacak olası bir ara zammı dört gözle bekliyor. Ekonomik şartlar giderek zorlaşırken, hükümetin bu konuda atacağı adımlar merak ediliyor.

Abone Ol

Asgari ücretli çalışanlar, artan yaşam maliyetleri karşısında hükümetin olası bir ara zam yapıp yapmayacağını öğrenmek istiyor. Açlık sınırının altına düşen asgari ücret, çalışanları zorlarken, yüksek enflasyon da durumu daha da kötüleştiriyor. İşte asgari ücrette ara zam senaryoları ve öne çıkan ihtimaller...

Açlık sınırı ve enflasyon verileri

Yılın dördüncü ayında asgari ücret açlık sınırının altına inmiş durumda. Türk-İş’in Nisan ayı raporuna göre açlık sınırı 17.725 TL iken, bu rakam Mayıs ayında 18.969 TL’ye çıkıyor. TÜİK verilerine göre Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75,45’e ulaşıyor. Düşen alım gücü ve artan enflasyon, mevcut asgari ücrete ara zam yapılmaması halinde ekonomik eşitsizliği daha da derinleştiriyor.

Temmuz zammı beklentisi

Temmuz ayında 5 milyondan fazla memur ve 16 milyondan fazla emekli, altı aylık enflasyon farkına bağlı olarak maaş zammı alacak. Net zam oranı, Haziran ayının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileriyle kesinleşecek. Şu ana kadar belirlenen 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak açıklandı. Açlık ve yoksulluk sınırı ile yüksek enflasyona bağlı olarak, 7,5 milyon asgari ücretliye de benzer oranda bir zam yapılması bekleniyor. Cumhuriyet'in haberine göre, beklenen ortalama zam oranının yüzde 20-25 civarında olması öngörülüyor.

CHP'nin asgari ücret talebi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni anayasa çağrıları yaparken muhalefetten de destek istedi. Bu kapsamda, CHP lideri Özgür Özel ile 2 Mayıs’ta AKP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. İlerleyen günlerde ise Erdoğan, Özel'e iade-i ziyaret için 18 yıl aradan sonra CHP Genel Merkezi’ne gitti. İki liderin bu görüşmeleri, siyasette yumuşama ve normalleşme döneminin başlangıcı olarak yorumlandı.

Bakan Şimşek'in tutumu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu kontrol altına almak için kemer sıkma politikalarını sürdürmeyi planlıyor. Şimşek, ücret artışlarının enflasyonun ana sebeplerinden biri olduğunu belirterek, ücret artışları konusunda olumsuz bir tavır sergiliyor. Merkez Bankası raporları da asgari ücrete ara zam yapılmayacağı varsayımıyla hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da yaptığı açıklamalarda, asgari ücrete ara zam planlarının olmadığını sık sık yineliyor.

Eylül ayında düzenleme olabilir mi?

Bazı kesimlerde, asgari ücrete ara zammın Temmuz ayında değil, yılın sonlarına doğru olabileceği konuşuluyor. Temmuz ayında ara zam yapılmayacağı kesinleşmiş gibi görünse de, Eylül ayında bir düzenleme yapılabileceği öne sürülüyor.