Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ATM'lerde tahmin edilmesi kolay şifrelerin kullanımını sonlandıracak yeni bir düzenlemeye imza atıyor. Bu düzenleme, önümüzdeki hafta itibarıyla Türkiye genelinde yürürlüğe girecek ve kullanıcıların hesap güvenliğini artırmayı amaçlayacak.

Türkiye Narin'e ağlarken ailesi para derdine düşmüş Türkiye Narin'e ağlarken ailesi para derdine düşmüş

Son dönemde artan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı bir önlem olarak hazırlanan düzenleme, ATM'lerde basit şifrelerin kullanılmasını yasaklıyor. Amaç, kullanıcıları daha karmaşık ve güvenli şifreler kullanmaya yönlendirerek, kötü niyetli kişilerin kolayca tahmin edebileceği kombinasyonları engellemek. Bu adım, aynı zamanda bankacılık sistemine olan güvenin de artmasına katkı sağlamayı hedefliyor.

Takım ve kuruluş tarihleri de yasaklanıyor Artık yaygın olarak kullanılan kuruluş tarihleri, plaka kodları ve takım tarihleri gibi sayı kombinasyonları geçerli şifreler olmayacak. Eğer müşteriler bu tür şifreleri kullanıyorsa, ATM’ler otomatik olarak şifre değiştirme uyarısı verecek ve daha güvenli bir şifre oluşturulmasını zorunlu kılacak.