Başörtülü Hakimlere Yönelik İfadeler Tartışma Yarattı

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 14 Mayıs'ta görülen "uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama" davasında sanığın avukatı Alperen D'nin duruşmada sarf ettiği sözler yargı dünyasında büyük yankı uyandırdı. Mahkeme heyeti, başörtülü hakimlerin laikliğe aykırı olduğunu ileri süren avukat hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Borsa İstanbul Haftaya Yükselişle Başladı Borsa İstanbul Haftaya Yükselişle Başladı

Mahkemeden Suç Duyurusu

Mahkemenin suç duyurusu dilekçesinde, Türkiye'de kamu kurumlarında başörtüsü yasağına dair herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığı vurgulandı. 5261 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda hakimin davaya bakamayacağı hallerin belirtilmesine rağmen, başörtüsünün bu kapsamda sayılmadığı ifade edildi.

Dilekçede, avukat Alperen D'nin, başörtüsü takan mahkeme başkanı ve üye hakimin reddini talep etmesinin, Anayasa ile teminat altına alınan din ve vicdan hürriyetine aykırı olduğu belirtildi. Bu davranışın, duruşmada pek çok kişinin önünde gerçekleştirilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Savcılık Soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, avukat Alperen D. hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılamak" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma başlattı. 

Olayın Geçmişi

14 Mayıs'ta görülen duruşmada, uyuşturucu madde ticareti yapma suçlamasıyla yargılanan sanığın avukatı Alperen D., Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir hukuk devleti olduğunu belirterek, başörtüsü takan mahkeme başkanı ve üye hakimi reddettiğini ifade etmişti. Mahkeme, bu talep üzerine avukatın beyanına ilişkin disiplin soruşturması açılması için Ankara 1 No'lu Baro'ya şikayette bulunmuştu.