Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiryor. En düşük emekli maaşı için son düzlüğe girildi. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler birkaç gün açıklamış oldupu en düşük emekli maaşına uygulanacak zam hakkında, “Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Tahmin ediyorum yarın vergi mevzuatımız da var. Onlarla birlikte inşallah yarın Meclis Başkanlığımıza bunu arz etmeyi düşünüyoruz. Yarın bunu aziz milletimize paylaşırız” şeklinde konuştu.

KÖK MAAŞ DÜZENLEMESİ

Kök maaşı 8 bin 17 TL’nin geçmeyen 1.8 milyon emekli mevcutta 10 bin TL maaşları bulunuyor. Kök maaşı 8 bin 17 TL ile 10 bin TL civalarında olanlar ise zam farkından tam olarak fayda göremiyor.

İŞTE MASADAKİ RAKAMLAR!

Konuya dair merak edilenleri paylaşan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Haziran ayı enflasyon verisi 1,64 olarak belirlendikten sonra 2024 ilk yarıyılının enflasyonu %24,73 olarak netleşmiş oldu.

SSS, Bağkur emeklilerimize belirlenen %24,73’lük enflasyon farkının maaşlara yansıyacağını söyleyebiliriz. Gelen enflasyon farkları kök aylıklara yansıdığı için 8.017,32 TL altındaki maaşlara %24,73 eklendiği zaman emekli maaşları taban aylık olan 10.000 TL kısmını geçemediğinden dolayı hükümet kanadı, ekonomi ekibi bir araya gelerek bir çalışma yapıldığını duyurdu. En düşük emekli maaşı için konuşulan formüller ise şu şekilde:


-10.000 TL olan taban aylığı 11.500 , 12.000, 12.500, 13.000 TL’ye yükseltmek. Bu ihtimallerde ise bütçeye olası etki analizi ve kaç emekli sayısını etkilediği ile ilgili çalışmalar halen devam etmektedir.

EN OLASI RAKAM NEDİR?

Kamuoyuna yansıyan haberler dolayısıyla en çok 12.000 TL veya 12.500 TL arasında bir rakam belirleneceğini düşünüyorum. Ama enflasyon oranının %24,73 olmasından dolayı minimum %25 oranında taban aylığa zam yapılması gerekliliği kanaatindeyim.

ÖSYM Başkanı Ersoy Açıkladı! 2024 YKS Birincileri Belli Oldu ÖSYM Başkanı Ersoy Açıkladı! 2024 YKS Birincileri Belli Oldu

'MECLİS SÜRECİNDEN GEÇMELİDİR'

Taban maaş artışı, seyyanen zam gibi ek ödemeler mutlaka Meclis sürecinden geçmelidir. Şu an Meclis’te bir torba yasa mevcut, buraya önerge şeklinde bir eklenti gerekmektedir. Meclis’te plan ve bütçe görüşmeleri sonrası Meclis Genel Kurulu’na gelip onaylandıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanının imzalamasıyla birlikte Resmi Gazete’de yayımlanınca düzenleme resmen yürürlüğe girecektir.

YENİ DÖNEM MAAŞLAR NE ZAMAN ÖDENİR?

Sayın Abdullah Güler bununla ilgili Kabine toplantısını işaret etmişti. Kabine toplantısının muhtemel olarak bugün olması planlanıyor. Emeklilerle alakalı bir gelişme olursa Meclis sürecine girilmesi lazım. Ayın 17’sinde Meclis’e sevk edilecektir. Meclis sürecinden dolayı ödemelerin bu aya yetişmesi zor gözüküyor. Bu hafta ilgili madde Meclis sürecinden geçer ve yasalaşırsa ayın son haftasında hesaplara ek ödeme olarak yatabilir.

Ancak Meclis programına bakmak lazım. Şu anda Meclis’e vergi düzenlemelerinin gelmesi planlanıyor. Ayriyeten sokak köpekleri ile ilgili bir düzenleme görüşülmeye başlanacak. Sadece emeklilerle ilgili olan maddenin geçip de Resmi Gazete’de yayımlanma durumu olmuyor. Torba yasada birçok maddenin güncellenip Meclis’ten geçmesi lazım. O nedenle ödemeler bu ay biraz zor gözüküyor. Ağustos maaşlarına da kalabilir.

‘SİGORTA PRİMLERİNDE KAYIP’

Taban aylığın artırılmasını ekonomik sıkıntı içerisinde olan dar gelirli ve en alt seviyedeki emeklilerimiz için olumlu buluyorum. Ayrıca emekli maaşlarında özellikle kök aylık kısmına bir müdahale yapılmaz ise şöyle bir tehlike de bizi beklemektedir:

-Her altı ayda bir taban aylığın artırılması özellikle emekli maaşlarının bir noktada birleşmesi, 3600 günlerde emekli olan ile 9000 günlerde emekli olana aynı maaşın verilmesi. Asgari ücret ve 3 katına kadar aradaki farkla çalışanların zaman içerisinde maaşlarının aynı seviyeye çıkarılması emeklilerimiz içerisinde huzursuzluğa yol açacaktır. Hatta halen çalışmakta olan çalışanlar arasında da ‘nasıl olsa aynı maaşı alacağım’ diye sigorta primlerinde kayıp kacağa yol açacağını da belirtmek isterim.

‘MUTLAKA BİR İYİLEŞTİRME GEREKİYOR’

O yüzden 2000 öncesine yapılan intibak çalışmasının 2000 sonrasına da yapılması gerekliliği kanaatindeyim. Özellikle dar gelirli ve geçim derdi olan emeklilerimize mutlaka bir iyileştirme gerekmektedir” ifadelerini kullandı.