Avukatlara neden kiralık ev verilmiyor?

Ev sahipleri, avukatlara ev kiralamaktan kaçınıyor çünkü avukatların kanun bilgisine sahip olmaları, mülk sahiplerini tedirgin ediyor. Avukatlar, kira sözleşmelerinde ve zamlarda yasaların belirlediği sınırların dışına çıkılmasına izin vermiyor, bu da ev sahiplerinin daha fazla baskı yapma imkânını engelliyor. Ev sahibi, avukat kiracıyla daha fazla uğraşmak zorunda kalıyor ve hukuki süreçler daha karmaşık hale geliyor.

Tüketici Konfederasyonu Emlak Komisyonu Başkanı Bora Tren de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Son dönemde avukatlara ev kiralamaktan çekinen ev sahiplerinin sayısında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Konut sahipleri, çıkış taahhütnamesi gibi belgelerle kiracılar üzerinde kontrol sahibi olmak istiyor. Ancak avukatlar bu konuda hukuki bilgiye sahip olduğu için ev sahipleri çekimser kalıyor" dedi. Bu durum, birçok avukatın kiralık ev bulmakta zorlanmasına neden oluyor.

Öğrenciler ev sahiplerinin yeni gözdesi oldu

Eskiden öğrencilere ev vermekten kaçınan ev sahipleri, artık yalnızca öğrencilere ev kiralamayı tercih ediyor. Öğrenciler, kısa süreli kiralamalar yaparak ev sahiplerine daha fazla kazanç sağlıyor. Bir yıllık ya da daha kısa süreli kira anlaşmaları, mülk sahiplerinin her yıl yeni kiracılarla daha yüksek kira bedelleri belirlemesine olanak tanıyor. Özellikle öğrencilerin bir araya gelip toplu şekilde ev kiralaması, mülk sahiplerinin daha yüksek kira taleplerinde bulunmasını sağlıyor.

Bora Tren, "Öğrenciler genellikle birkaç yıl kalıyor, ardından evi boşaltıyor. Bu nedenle, öğrenci kiracılar mülk sahipleri için daha kârlı bir seçenek haline geliyor" açıklamasını yaptı. Öğrencilerin kısa süreli kiracı olması ve birlikte ev kiralamaları, ev sahiplerinin kira gelirlerini artırırken, diğer meslek gruplarının ise ev bulma konusunda zorluk yaşamasına neden oluyor.

Yeni kiracılarla daha yüksek kira gelirleri elde ediliyor

Altın düşüyor, dolar stabil Altın düşüyor, dolar stabil

Ev sahiplerinin öğrencilere olan ilgisinin arkasındaki temel nedenlerden biri de, kısa süreli kiralamaların ev sahiplerine daha fazla gelir sağlıyor olması. Öğrencilerin kiralama sürelerinin kısa olması, ev sahiplerinin her yeni kiracı ile kira bedelini artırmasına fırsat tanıyor. Bu durum, avukatlar gibi uzun süreli kiracıların tercih edilmemesinin en önemli nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. Öğrencilerden daha yüksek kira talep edebilme imkânı, ev sahiplerinin öğrencileri daha kazançlı bir kiracı grubu olarak görmesine neden oluyor.

Yaşanan bu değişim, özellikle büyük şehirlerde kiralık ev arayan avukatlar ve diğer meslek grupları için zorlu bir süreç oluşturuyor. Mülk sahiplerinin öğrencilere olan ilgisi, diğer kiracı adaylarının alternatif çözüm yolları aramasına neden oluyor.