Güncel

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında emniyet müdürleri birbirini sattı! İşte raporun ayrıntıları

Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında, gizli tanık Serdar Sertçelik'in Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile yaptığı görüşmelerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından yürütülen idari soruşturmanın kritik ifadeleri ortaya çıktı.

Abone Ol

Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında, gizli tanık Serdar Sertçelik'in Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile yaptığı görüşmelerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından yürütülen idari soruşturmanın kritik ifadeleri ortaya çıktı.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan, ifadesinde, Ayhan Bora Kaplan suç örgütünden şikayetçi olan ve koruma kararı alınan Nurullah Özgür Kopuk'un yanına gelerek Serdar Sertçelik'in teslim olmak istediğini anlattığını belirtti. Demircan, "Nurullah telefonundan Serdar'ı aradı, beni de dahil ederek konferans görüşmesi yaptık. Bildiklerini anlatacağını belirterek gizli tanık olmak istediğini söyledi. Anlattığı olayların ispatlandığını, gizli tanık olması için başka olaylar anlatması gerektiğini söyledim. Biz de ilgili makamlar ile görüşeceğimizi söyleyip kapattık" dedi.

Demircan, Sertçelik'in KKTC'den getirilip gizli tanık yapıldığını ve kaçışıyla ilgili herhangi bir ihmalinin olmadığını belirtti. Ayrıca, Sertçelik'in firar ettikten sonra 2024 Şubat ayında yeniden Nurullah Özgür Kopuk'un gelip firar eden Serdar'ın yurtdışından gelmek istediğini ve kendisiyle görüşmek istediğini söylediğini kaydetti.

7 Kez Görüştüler

Demircan, Sertçelik ile 7 kez görüştüğünü, bunlardan birini kendi telefonuyla, 6'sını da Nurullah Özgür Kopuk'un telefonundan yaptığını anlattı. Demircan, bu süreçleri sıralı amirlerinin bilgisi dahilinde gerçekleştirdiğini belirtti. İkinci kez ifadesi alınan Demircan'a, telefon görüşmesinde söylediği "bu söylediğin iki isim vardı ya, bahsetmiştin ya. Onlarla ilgili ben gerekli yerlerle görüştüm. İsimleri geçsin sıkıntı yok" kısmı hatırlatıldı ve bu iki kişinin kim olduğu soruldu. Demircan, "Bu ifadeler bana aittir. Serdar Sertçelik'i ikna etmek için söyledim. Bu görüşmeler Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan ve Eski Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ ile ilgilidir. Ben bu isimleri zikretmedim, o zikretti" diye cevap verdi.

"Cumhur İttifakı ve MHP'ye de Patlat Geç" Sorusu Sorulmadı

Müfettiş raporunda, ses kayıtlarında herhangi bir oynamanın yapılmadığı tespit edilmesine rağmen, Demircan'a "MHP ile ilgili de patlat, geç" dediği konuşmalar sorulmadı. Raporda, Demircan'ın devlet memurluğuyla bağdaşmayan davranış ve konuşmalar sergilediği değerlendirildi.

Birbirlerini Suçladılar

İkinci ifadesinde, "ilgili makamlardan kastınız nedir?" sorusuna Demircan, "Şube Müdürüm Kerem Gökay Öner, İl Emniyet Müdür Yardımcımız Murat Çelik, İl Emniyet Müdürümüz Engin Dinç'tir" cevabını verdi. Demircan, görüşmelerin kayıtlarını sıralı amirlerine ilettiğini belirtti. Ancak, Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, "Şevket Demircan'ın Serdar Sertçelik ile görüşmeler yaptığını biliyorum ancak içeriklerini tam olarak bilmiyorum" dedi. Şube Müdürü Kerem Gökay Öner ise "Görüşmeleri sosyal medyada gördüm" ifadesini kullandı.

Gizli Tanığın İfadeleri Emniyette Alındı İddiası

Gizli tanık Serdar Sertçelik'in ifadesinin emniyette alındığı iddialarıyla ilgili olarak tutuklanan komiser Ufuk Gültekin, "Soruşturma savcısı beyanlarını alın, bana bilgi notu şeklinde gönderin, ben ifadesini alacağım dedi. Organize şubedeki 3 memur, Sertçelik'in beyanlarını yazmaya başladı. Daha sonra hazırladıkları metni bilgisayarımın masaüstüne kaydetmişler. Gece 03.35'te bana mesaj attılar. Beyan bitti, masaüstünüzde kayıtlı diye. Sabah savcı beye PDF olarak gönderdim" dedi. Gültekin, konuşmalarda geçen isimlerin eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman dışında dosyada yer almadığını belirtti.