Azerbaycan ile Türkiye arasındaki doğal gaz anlaşması, 2024 sonunda sona erecekken 2030 sonuna kadar uzatıldı. BOTAŞ ile Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında doğal gaz tedariki ve takasına ilişkin yeni anlaşmalar imzalandı.

Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları

Anlaşmalar Bakü’de İmzalandı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 29. Uluslararası Hazar Petrol ve Doğalgaz Fuarı kapsamında yapılan törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov katılım sağladı. Törende, BOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Abdulvahit Fidan ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi Genel Müdürü Lidya Salahova, mevcut doğal gaz satış anlaşmasının 2030 sonuna kadar uzatılmasını öngören anlaşmaya imza attı.

Ayrıca, Fidan ve SOCAR Başkanı Rövşen Necef arasında doğal gaz teslimi ve takasına ilişkin dört anlaşma daha imzalandı. Bu anlaşmalar, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin derinleşmesini hedefliyor.

Bakan Bayraktar’dan Açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Bakü seyahatimizde, İstanbul'da Azerbaycan Ekonomi Bakanı Sayın Mikayıl Cabbarov ile imzaladığımız Doğal Gaz Alanında İş Birliği'nin altyapısını oluşturacak yeni adımlar attık. BOTAŞ ve SOCAR arasında dört anlaşma imzalandı. Azerbaycan gazı, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Nahçıvan'a taşınacak, ayrıca Türkmenistan gazı da piyasaya sunulacak. BOTAŞ ile Azerbaycan Gaz Tedarik Şirketi arasında bu yıl sona erecek doğalgaz anlaşmasının 2030 yılına kadar uzatılması da imza altına alındı" ifadelerine yer verdi.