Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gümrük kapılarındaki çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi. Bolat, 156 gümrük müdürlüğü, 29 kara, 14 hava, 48 deniz ve 5 demir yolu gümrük kapısı aracılığıyla Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün etkin bir şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bolat, "Ülkemizde toplam 620 milyar dolarlık ihracat ve ithalatı kapsayan dış ticaret faaliyeti gümrüklerimiz üzerinden yürütülmektedir." diyerek, Türkiye'nin dış ticaretinin büyük bir kısmının gümrükler aracılığıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Bakan Bolat, bir siyasi parti eş genel başkanının Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı'nda yaptığı açıklamalara yanıt vererek, Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin ihracat ve ithalatını kapsayan dış ticaretinin, etkin, hızlı, kanunlara ve mevzuata uygun yapılmasını sağlamanın Bakanlığın ana görevleri arasında olduğunu belirtti.

Gümrük Kapılarında Yürütülen Çalışmalar

  • 156 gümrük müdürlüğü
  • 29 kara gümrük kapısı
  • 14 hava gümrük kapısı
  • 48 deniz gümrük kapısı
  • 5 demir yolu gümrük kapısı

Bolat, "Bu bağlamda yılda toplamda 5,4 milyon ihracat beyannamesi, 3,5 milyon ithalat beyannamesi kontrol edilmekte ve tescil edilmektedir." diyerek, gümrüklerde gerçekleştirilen işlemlerin yoğunluğuna dikkat çekti. Ayrıca, gümrüklerde yılda 11,8 milyon aracın ve 182,5 milyon yolcunun giriş çıkış işleminin yapıldığını ve 8 milyon 300 bin konteynerin gümrük işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Sosyal Medya Fenomeni, 'Gizli Reklam' Sebebiyle 500.000 TL Ceza Aldı! "Belki o parayla yardım yapacaktım?" Sosyal Medya Fenomeni, 'Gizli Reklam' Sebebiyle 500.000 TL Ceza Aldı! "Belki o parayla yardım yapacaktım?"

Yasa Dışı Geçişlerle Mücadele

 Bolat, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekiplerinin yasa dışı geçişleri engellemeye yönelik çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü belirtti. 1 Haziran 2023'ten bugüne kadar geçen 13,5 aylık sürede toplam 7 bin 281 adet yasa dışı mal yakalama olayı gerçekleştirildiğini ve bunların 17 tonunun uyuşturucu olduğunu ifade etti. Yakalanan uyuşturucuların toplam değerinin 12 milyar liraya denk geldiğini ve aynı dönemde toplam 35,5 milyar lira değerinde yasa dışı mal geçişinin engellendiğini belirtti. Bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 117'lik artışa tekabül ettiğini vurguladı.

Bolat, "Ülkemizin artmakta olan dış ticaretinin etkin şekilde yürütülmesi görevimizi sürdüreceğiz. Kanunlara ve mevzuata aykırı, zararlı, rekabete aykırı ve insanlarımızı zehirleyecek uyuşturucu gibi yakalama faaliyetlerimize de Gümrükler Muhafaza ve Gümrükler Genel müdürlüklerimizde görev yapan çalışma arkadaşlarımızla birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edeceğiz." dedi.