Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın Türkiye'nin sanayi ve teknoloji sektöründeki güncel gelişmelere dair yaptığı açıklamalara göre, ülkenin rekabet gücü önemli bir artış gösteriyor. Bakan Kacır, özellikle son beş yıl içerisinde Türkiye'nin milli geliri içindeki sanayi ve imalat sektörlerinin payının yükseldiğini belirtti. Ayrıca, düşükten yüksek teknolojiye kadar geniş bir yelpazede süregelen bir yükseliş trendinin sürdüğünü ifade etti.

Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi Ev Sahipleri ve Kiracılar Dikkat! Yargıtay'dan Emsal Karar: Kira Artışında Özel Hüküm Kriteri Getirildi

Öne çıkan konulardan biri, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki önemli başarıları oldu. Elektrikli araç üreticisi Togg'un Mayıs 2023'te yollara çıkması ve 177 bin talep alması, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini gösterdi. Bakan Kacır, Togg'un Sedan modelinin 2025'te satışa sunulacağını açıklarken, elektrikli araç pazarında lider konumda olduklarını belirtti.

Bakan Kacır aynı zamanda, KOBİ'lerin yatırım süreçlerine destek verdiklerini vurgulayarak, son üç yılda Türkiye'de teknoloji girişimciliğini finanse etmek adına yapılan çalışmalara da değindi. Yatırımların yanı sıra, Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansının yanı sıra GAP, DOKAP, DAP ve KOP bölge kalkınma idareleri üzerindeki çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Ayrıca, Türkiye'nin insansız hava araçları alanında birinci sırada yer aldığını ve otomotiv sektöründe 35 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. Savunma sanayindeki başarıları da vurgulayan Bakan, 2002 yılında 250 milyon dolar olan savunma sanayi ihracatının geçen yıl 5,5 milyar dolara yükseldiğini ve savunma ve havacılık cirosunun 1 milyar dolardan 12 milyar doların üzerine çıktığını açıkladı.

Açıklamalarında AR-GE ve İnovasyon ekosistemine de önem veren Bakan, Türkiye'de 1600'den fazla AR-GE ve tasarım merkezinin bulunduğunu ve bugüne kadar 70 binden fazla Ar-Ge projesini tamamladıklarını ifade etti. Teknopark sayısının artışına da değinen Bakan Kacır, bugün itibariyle 60'tan fazla şehirde Teknopark sayısının 101'e çıktığını belirtti.