Güncel

Bakan Memişoğlu: Önceliğimiz Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin öncelikleri olduğunu belirterek, "Bunun planlamalarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor, birkaç hafta içerisinde eylem planlarımızı ortaya koyacağız." dedi. Bakan Memişoğlu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda milletvekillerine yaptığı bilgilendirmenin ardından soruları yanıtladı.

Abone Ol

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin öncelikleri olduğunu belirterek, "Bunun planlamalarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor, birkaç hafta içerisinde eylem planlarımızı ortaya koyacağız." dedi. Bakan Memişoğlu, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda milletvekillerine yaptığı bilgilendirmenin ardından soruları yanıtladı.

Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarına yönelik soru ve eleştirilere cevap veren Memişoğlu, bu kuruluşların ve aile hekimliği birimlerinin önemini vurguladı. "Önceliğimiz birinci basamak, temel sağlık hizmetleri. Bunun planlamalarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor, birkaç hafta içerisinde eylem planlarımızı ortaya koyacağız." ifadesini kullandı. Toplumla beraber sağlık sektörü çalışanlarının memnuniyetini sağlamanın önemine vurgu yapan Memişoğlu, koruyucu hekimliğin de öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Memişoğlu, aile hekimliği birimlerinin fiziki yapılarını güçlendirmeye çalıştıklarını ve İstanbul gibi bazı şehirlerde alan tahsisi konusunda yaşanan sıkışıklığı gidermek adına sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Deprem Sonrası Sağlık Sektörünün Önemi

Sağlık sektörünün depremde değil ama depremden sonra birçok insanın hayatını kurtaracak bir sektör olduğuna dikkat çeken Bakan Memişoğlu, sağlıkta performans sistemine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Performansın başarı anlamına geldiğini belirten Memişoğlu, başarının parametrelerinin düzgün konulması gerektiğini ifade etti.

Adalet ve Hakkaniyet Vurgusu

"En önemli işimiz adalet, hakkaniyet" diyen Memişoğlu, sağlık sektöründe çalışanların adaletli ve hakkaniyetli yönetilmesinin önemine değindi. Üniversite hastaneleri ile daha fazla işbirliği içerisinde olacaklarını, karşılıklı güveni artırmak ve yaşanan sorunların çözümünü sağlamak için çalışacaklarını dile getirdi.

Diyarbakır'daki İddialar

Diyarbakır'da hastaların "Türk Işın Tedavi Yöntemi" için kobay olarak kullanıldığı iddialarına ilişkin olarak, adli sürecin devam ettiğini ve sonuçlandığında durumun kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Doktorların Mecburi Hizmeti

Memişoğlu, doktorların mecburi hizmetinin kaldırılmasına yönelik görüşlere karşılık, sağlık hizmetine ihtiyaç duyulan bölgelerde mecburi hizmetin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Şehir Hastaneleri ve Sağlık Turizmi

Şehir hastanelerinin kamu-özel ortaklığında nasıl çalıştığının yeterince iyi anlatılamadığını belirten Memişoğlu, bu işletme modelinin düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda çok daha iyi yerlere gelebileceğini ve Kovid-19 sonrası güven endeksinin dünya çapında yükseldiğini belirtti.

Acil Servisler ve Cezaevleri

Özel hastanelerin acil servislerinde hastadan ücret alınmasına yönelik eleştirileri yanıtlayan Memişoğlu, "Kırmızı" koddaki hastalardan ücret alınmayacağını, böyle bir durumda kişinin Bakanlığa başvurması halinde ücretin iade edileceğini ve ilgili sağlık kuruluşuna ceza kesileceğini belirtti. Cezaevleri ile ilgili çalışmaların Adalet Bakanlığı ile ortaklaşa yürütüleceğini de ekledi.

Uyuşturucu Bağımlılığıyla Mücadele

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele çerçevesinde oluşturulan eylem planının ilgili Bakanlıklarla yeniden ele alınabileceğini ve uygulamadaki eksikliklerin giderileceğini söyledi.

Malpraktis ve Hekimlerin Çalışma Ortamı

Malpraktis çerçevesinde kasti bir zarar olmadığı sürece Bakanlık olarak sorumluluğu ve maddiyatı üstlendiklerini anımsatan Memişoğlu, hekimlerin çalışma ortamını iyileştirmenin önemine vurgu yaptı.

Son olarak, inşaatlar ve maliyetlerle ilgili bazı sıkıntıları analiz edeceğini ve çözmeye çalışacağını belirterek, eleştirilere açık olduklarını dile getirdi.