Güncel

Bakan Özhaseki: Sahillerdeki Tüm Kaçak Yapıları Temizleyeceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahil şeritlerinde mafyavari tutumlara müsaade edilmeyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, kıyılarda hukuk dışı ve mevzuata aykırı tüm kaçak yapıların yıkılacağını belirtti.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sahil şeritlerinde mafyavari tutumlara müsaade edilmeyeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, kıyılarda hukuk dışı ve mevzuata aykırı tüm kaçak yapıların yıkılacağını belirtti.

"Artvin'den Hatay'a Tüm Kıyıları Denetliyoruz"

Bakan Özhaseki, kıyı şeritlerinde yürütülen denetim çalışmalarına değinerek şunları söyledi: "Artvin'den Hatay'a doğru bir hilal çizin, bütün kıyıları denetliyoruz. Mafyavari tutumlarla sahil şeritlerinde bazı bölgelerin işgal edildiğini görüyoruz. Buna izin vermeyeceğiz. Hukuk dışı yapıları, mevzuata aykırı tüm uygulamaları, yani bütün kaçak yapıları yıkacağız."

"Alo İhbar Hattı Kurulacak"

Gelecek süreçte yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Özhaseki, vatandaşların denize ulaşmalarını engelleyen durumları bildirmeleri için bir 'alo ihbar hattı' kurulacağını açıkladı. Bakan, "Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun üstünde bir güç, Türk devletinin üstünde bir güç yoktur. Aksini düşünüp kaçak yapılar işletenlere hukuk ile cevap vereceğiz. Tüm kaçak yapıları temizleyip milletimizin sahillere, plajlara rahat bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız," dedi.

"Gözyaşlarına Bakmayacağız"

Otellerin vatandaşlara mani olmadığını belirten Özhaseki, asıl sorunun küçük işletmecilerin kıyıları işgal etmesi olduğunu ifade etti. "Bir koy bulmuşlar, 3-4 kişi çökmüş oraya, büfemsi bir şey koymuş. Orada ufak tefek bir şey satıyor ama bir şezlonga git otur bak kaç lira istiyor. Ailesiyle gitmiş insanlar, nasıl bu işgalcilerle muhatap olsunlar ki," dedi.

Bakan Özhaseki, sahillerdeki temizlik çalışmalarının kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, "Gözyaşlarına bakmayacağız. O yüzden oraları temizleyeceğiz," şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği yapılarak halk plajlarının açılacağını ve bu plajlarda temel ihtiyaçları karşılayacak tesislerin kurulacağını belirtti.

"Denizlerimizi Koruyacağız"

Denizlerdeki yatlar ve teknelere ilişkin de yeni düzenlemeler yapılacağını duyuran Özhaseki, "Yatların hepsini denetim altına alacak mapa şamandıra sistemini başlatacağız," dedi. Teknelerin belirlenen alanlarda bağlanacağını, atıklarını denize boşaltmalarının engelleneceğini ve denizlerin korunacağını ifade etti.

Bakan Özhaseki, "Örneğin birisi bir tekne alıyor ve teknesini 3 ay koylarımıza çekiyor. Orada yaz tatili yapıyor. Yapsınlar, sorun yok ama denizleri kirletiyorlar, teknelerini ağaçlara bağlayarak ağaçları kırıyorlar. Biz de mapa şamandıra projemiz ile bunların önüne geçeceğiz. Teknelerini kuracağımız mapa şamandıraya bağlayacaklar. Yatların hepsini kayıt altına alacağız. Burada tatil yapıyorsa, onun belirlenen ücretini ödeyecek. Sonra da yanına getirdiğimiz atık gemisine atıklarını verecek. Vermek zorunda kalacak, denize atıklarını boşaltamayacak. Hepsini denetleyeceğiz ve denizlerimizi koruyacağız," diyerek sözlerini tamamladı.