Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti MKYK toplantısında kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin olarak önemli bir sunum yaptı. En önemli hedefin tek haneli enflasyon olduğuna dikkat çeken Bakan Şimşek, parti yönetimine yeni ekonomi modeli ve programını vatandaşa iyi anlatmaları gerektiğini belirtti. Bakan Şimşek tasarruf tedbirlerinin tavizsiz uygulanacağını da değinerek, "kemer sıkmaya devam" sinyalini vurguladı.

"Sıcak paraya sırtımızı yaslayamayız"

Hükümetin ekonomi programında kararlı olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Cumhurbaşkanımız da programımıza tam destek veriyor. Cumhurbaşkanımız yerel seçimlere rağmen programdan taviz vermedi. Hazirandan itibaren enflasyonda düşüş başlayacak. Şu anda bıraksak kur düşecek Merkez Bankası alım yapıyor. Ülkemize 1.5 ayda 54 milyar dolar döviz girişi oldu. Sıcak paraya sırtımızı yaslayamayız. Hedefimiz daha fazla doğrudan küresel yatırım çekmek. Bütçe açığı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) oranı yüzde 3'ün altında tutulacak. Kamu borcu/ GSYH yüzde 35'in altında kalacak" şeklinde konuştu.


"Enflasyon yüksek ama düşecek"

Teşkilatlara ekonomi modelini iyi anlamaları ve vatandaşa da iyi anlatmaları gerektiğini de söyleyen Bakan Şimşek, "Genel ekonomik görünümümüz iyi. Ekonomi programlarımızı halka açık seçik anlatın. Önceliğimizin alım gücünün artması ve enflasyonun yeniden tek haneye inmesi" ifadelerini kullandı. İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde de açıklamalarda bulunan Şimşek, "Enflasyon yüksek ama düşecek, bunun için bir dezenflasyon programı geliştirdik. Şimdi bir yıllık geçiş dönemindeyiz ve dezenflasyon süreci artık başlamış durumda. Önümüzdeki 3 yıl enflasyonu düşürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Türkiye'deki yatırım avantajlarını unutmayan Şimşek, Arap dünyası ekonomisiyle, Türk ekonomisi arasında ortak hareket edebileceği alanlara yönelik yorumlarda bulundu. İki bölge arasındaki fırsatları vurgulayan, aradaki siyasi ilişkilerin de çok iyi seviyede olduğunun altını çizen Şimşek, Arap dünyası ve Türkiye'nin birbirini tamamladığı çok sayıda alan bulunduğunu belirtti. Bakan Şimşek, son 50 yılda Türk müteahhitlerin 136 ülkede yarım trilyon dolarlık proje gerçekleştirdiğini ve Arap ülkeleri ile üçüncü ülkelerde de ortak inşaat projelerine girişilebileceğini de değindi.

5 Madde Önemli

Bakan Şimşek geçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaşılan kamuda tasarruf tedbirlerini detaylıca anlattı. Tedbirleri 5 ana madde şeklinde ayıran Bakan Şimşek mali tedbirlerin listesini şöyle açıkladı:

1-Tasarruf tedbirleri tavizsiz uygulanacak.

2-Vergi muafiyet ve istisnaları gözden geçirilecek.

3-Vergide adalet ve etkinlik artırılacak.

4-Kayıt dışılıkla mücadele hız kazanacak.

5-Sektörel risk analizine göre kapsamlı vergi denetimi başlatılacak.

Fiyat İstikrarına Yönelik Liste

Bakan Şimşek anlatımında fiyat istikrarının önemini de şu şekilde listeledi:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri

  • Makrofinansal istikrar ve öngörülebilirlik
  • Kaynakların etkin tahsisi
  • Uzun vadeli finansmana erişim
  • Sürdürülebilir yüksek büyüme
  • Daha adil gelir dağılımı