Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalkıyor mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRTHaber'de katıldığı programda ekonomik gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, kirada yüzde 25 zam sınırının devam etmesi için bir neden olmadığını belirterek, bu sınırın büyük ihtimalle kaldırılacağını ifade etti.

Ekonomide Dengelenme Süreci

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

Bakan Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini ve iç talepte bir yumuşama olduğunu söyledi. Net ihracatın olumlu etkilerinin görülmeye başladığını ve büyümede bir dengelenme olduğunu belirtti. Türkiye'nin dış açığında önemli bir düşüş yaşandığını ve bu durumun ekonomik dengesizlikleri gidermede etkili olduğunu vurguladı.

Enflasyonun Düşmesi Bekleniyor

Şimşek, enflasyonun düşüş trendine girdiğini ve iki yıllık perspektifte yüzde 22 civarına kadar gerilemesinin öngörüldüğünü belirtti. Kamuda tasarruf paketinin güçlü bir şekilde uygulanacağını ve yapısal reformların hızlandırılacağını ifade etti. Enflasyonun düşürülmesi için kararlılıkla çalışacaklarını ve maliye politikasında geri adım atılmayacağını söyledi.

Para ve Maliye Politikaları

Bakan Şimşek, para politikasına bütçe disiplini ve yapısal reformlarla destek verileceğini belirtti. Bu programın tamamen Türkiye'nin kendi programı olduğunu ve herhangi bir uluslararası kuruluşla diyaloğa girilmediğini vurguladı. Deprem felaketinin yaralarının sarılmasının öncelikli olduğunu ve bu nedenle bütçede sıkılaşma sağlandığını ifade etti.

Döviz Kuru ve Faiz Politikaları

Şimşek, piyasadan döviz almadıkları takdirde doların 30 TL'nin altına düşebileceğini ve liranın değer kaybı için bir sebep olmadığını belirtti. KDV'de herhangi bir artış öngörmediklerini ve inşaat maliyetlerinde denge oluştuğunu söyledi. Ayrıca, enflasyon beklentilerinin iyileştiğini ve dezenflasyonun desteklendiğini ifade etti.

Dış Ticaret ve Döviz İhtiyacı

Türkiye'nin döviz ihtiyacının ve dış ticaret açığının azaldığını belirten Şimşek, uzun süre negatif reel faiz olmadığını ve Türkiye'ye fon akışının güçlü olduğunu söyledi. Kredi fiyatlamasına müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, ekonomideki bu olumlu gelişmelerin devam edeceğini ifade etti.