Bolu'nun Mengen ilçesinde 37. kez düzenlenen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali'ne katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gastronomi liseleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Festivalde yaptığı konuşmada, gastronomi okullarının sadece yemek yapma değil, kültürel mirası yaşatma işlevi de görmesi gerektiğini vurguladı. Tekin, bu okulların, yemek kültürünü bilen, öğreten ve geleceğe aktaran bireyler yetiştirmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Tekin, gastronomi alanında bir adım daha atılması gerektiğini ifade ederek, restoranlara 'Mengen Akreditasyonu' verilmesi önerisinde bulundu. Tekin, bu akreditasyonun, Anadolu yemekleri ve kültürünü yansıtan restoranlara verileceğini, Michelin Yıldızı yerine geçebilecek bir referans oluşturulabileceğini belirtti.

Öğretmenlere Yeni Sınav Görevi Öğretmenlere Yeni Sınav Görevi

Gastronomi okullarındaki eksikliklere dikkat çeken Tekin, Türkiye genelinde 7 gastronomi lisesi açacaklarını ve bu okullarda Anadolu kültürünü yaşatacak bir eğitim verileceğini söyledi. Yeni müfredatta, hem geleneksel yemek tariflerinin hem de ürünlerin yetiştirilmesine dair bilgiler verileceğini ifade etti.

Festivalin ardından Bakan Tekin, Gerede ilçesinde düzenlenen 73. Esentepe Yağlı Güreşleri'ne katıldı. Burada başpehlivanlarla bayrak yürüyüşü yaptı ve kura çekimini gerçekleştirdi. Yağlı güreşlerin Anadolu'nun önemli geleneklerinden biri olduğunu vurgulayan Tekin, bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılması için destek çağrısında bulundu.

Tekin, festivale katılanlara usta aşçıların yaptığı yemeklerden dağıttı ve çocuklarla fotoğraf çektirdi.