Güncel

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: Süper hızlı tren projesinde son viraj

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, inşaatı ve proje çalışmaları sürmekte olan hızlı tren hatlarına yönelik bilgilendirme yaparak, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin Çerkezköy-Kapıkule noktasındaki çalışmaların 2025 yılında bitmiş olacağının müjdesini verdi.

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, inşaatı ve proje çalışmaları süremkte olan hızlı tren projelerine yönelik  SABAH'a açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "2002'de devraldığımız 10 bin 948 kilometre olan demiryolu uzunluğumuzu 13 bin 919 kilometreye çıkardık. 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı ve hızlı tren hattı inşa ettik. Ülkemizi, yüksek hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdık. Avrupa'da 6., dünyada 8. hızlı tren işletmecisi yaptık" ifadelerini kullandı.

HAT KAPASİTESİ 4 KAT ARTACAK

Halkalı - Kapıkule Hızlı Tren Projesi'nin 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule noktasındaki çalışmalarda fiziki gelişimin yüzde 82,87, altyapı işlerinde ise yaklaşık yüzde 97 olduğunu dile getiren Bakan Uraloğlu, Çerkezköy-Kapıkule inşaatını 2025 yılı sonunda bitireceklerinin müjdesini verdi.

Projenin sona ermesiyle beraber Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat zamanının 4 saatten 1 saat 30 dakikaya; yük taşıma süresinin ise 8 saat 30 dakikadan 3 saat 30 dakikaya ineceğini paylaşan Uraloğlu, mevcut hat kapasitesinin 4 kat artacağını dile getirdi.

Uraloğlu, projenin bitmesiyle beraber hem yük hem de yolcu taşımacılığında büyük avantajlar sağlanacağını altını çizerek, "Bu proje, Demir İpek Yolu güzergahının ülkemizden geçen bölümünün Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından birini teşkil ediyor. Halkalı - Kapıkule arasında toplam 229 kilometre güzergahta saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek bir hızlı tren hattı inşa ediyoruz" şeklinde konuştu.

"ANKARA- İZMİR ARASI HIZLI DEMİR YOLU" 

Bakan Uraloğlu, yapım çalışmaları süren Ankara - İzmir Hızlı Tren Projesi'ndeki son gelişmelere yönelik açıklamalarda bulunarak, "Ülkemizin 3. büyük şehri olan İzmir'i ve güzergahındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar'ı Ankara'ya kapı komşusu yapmak için Ankara - İzmir arasında hızlı demiryolu inşa ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ankara-İzmir mevcut demiryolunun 824 kilometre, seyahat süresinin ise yaklaşık 14 saat olduğunu belirten Uraloğlu, projeyle iki şehir arasının 624 kilometre seyahat süresinin ise 3 saat 30 dakika olacağını duyurdu.

Uraloğlu, Polatlı-Menemen arasında yapım çalışmaları süremekte olan 505 kilometrelik hattın Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa olmak üzere toplam 180 kilometrelik noktasındaki altyapı işlerinin de devam ettiğini paylaştı.


SAATE 200 KİLOMETRA HIZA UYGUN OLACAK

Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı, 201 kilometre uzunluğundaki Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında saatte 200 kilometre hıza uygun çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı inşa çalışmalarının da tüm hızıyla devam ettiğini berliten Bakan Uraloğlu, proje bittiğinde hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arasının yaklaşık 2 saat 15 dakika olacağına dikkat çekti.


ANKARA-İSTANBUL ARASI 1 SAAT 20 DAKİKA SÜRECEK

Ankara - İstanbul Süper Hızlı Treni Projesi ile Ankara ve İstanbul arasında daha hızlı, ekonomik ve güvenli bir şekilde ulaşım imkanı sağlanacağına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, "Ankara İstanbul Süper Hızlı Treni, Ankara-Beypazarı-Narlıhan-Akyazı üzerinden Adapazarı ve Kocaeli'ne oradan da İstanbul Söğütlüçeşme'ye kadar uzanacak" şeklinde konuştu.

Uraloğlu, proje hattının 344 kilometre uzunluğunda olacağını değinerek, proje kapsamında, 14 kilometre uzunluğunda 19 viyadük ile 120 kilometre uzunluğunda 52 tünel yapılacağını da duyurdu. Uraloğlu, "Saatte 350 kilometre hıza ulaşabilecek Süper Hızlı Tren ile birlikte Ankara-İstanbul arası 80 dakika yani 1 saat 20 dakika sürecek" dedi.
Bakan Uraloğlu, ayrıca yapımı planlanan projeler arasında Malatya-Narlı, Eskişehir-Antalya, Kırıkkale-Delice-Çorum ve Delice-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projeleri olduğuna da dikkat çekti.