Güncel

Bakanlıktan yeni çalışma! 'Türkiye Deniz Bahçeleri' yapılacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın çalışmalarına devam ettiği Türkiye 'Deniz' Projesi adı altında denizlere dair tüm çalışmalar bir araya getirilecek. Proje kapsamında sahillerde deniz bahçeleri oluşturulması planlanırken, Türk karasularında gezen 120 bin tekne ve yat da kontrol edilecek.

Abone Ol

Bakanlık tarafından oluşturulan projenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yer aldığı bir lansman ile kamuoyuna aktarılacaüı öngörülüyor.

Proje kapsamında dikkat çeken başlıklar şu şekilde:

'Türkiye Deniz Bahçeleri' adını alacak

  • Plajlardan vatandaşların daha fazla ve daha verimli şekilde faydalanması amaçlanıyor. Bu konuda gerekli kontroller sağlanacak. Sahilden 50 metre ileride deniz bahçelerinin yapılacağı değerlendiriliyor. Bakanlık tüm sahillerde bu projeye uygun olan devlet çatısında bulunan arsaları mercek altın almaya devam ediyor. Uygun olan noktalarda ivedi bir şekilde bahçelerin inşaası ve çalışması yapılacak. Vatandaşın bu noktalarda keyifli vakit geçirecek. Bu bahçeler 'Türkiye Deniz Bahçeleri' adı altında oluşturulacak.

  • Deniz bahçelerine bağlı veya diğer sahil noktalarında "deniz kütüphaneleri" oluşturulacak. Vatandaşlar bu yerlerden kitap alara, okuduktan sonra geri verebilecek. Çocuklar için de özel oyun alanlarının oluşturulacağı değerlendiriliyor.

  • Deniz hayvanlarının güvenilir bir ortama alınması içinde yeni proje gündemde. Bu konuda farkındalık oluşturmak için caretta carettalar gibi deniz canlılarından yararlanarak "en yaşlı caretta" tarzı ödüller sunulacak. Projenin lideri olacak carettalar "İyi ki Türkiye "Deniz" söylemlerinde yer alacak.

Tekne sahipleri bulundukları süreye göre ücret ödeyecek

  • Önceki zamanlarda kamuoyuna açıklanan mapa şamandıra uygulaması da yine proje adı altına uygulamaya konulacak. Türkiye'deki tüm koylara mapa şamandıralar yerleştirilecek. Tekne ve yatlar girdikleri koylarda buralara bağlanmaları gerekli tutulacak. Şamandıralar dolduğunda koya yeni bir yat ya da teknenin girmesi yasaklanacak. Teknelerin kaldıkları zaman dilimine göre ödeme vermesi gerekecek. Böylece deniz hayatına zarar veremeyecek olan tekne ve yatların atıklarının önüne geçilmiş olacak.
  • Türkiye'nin su sporlarında daha başarılı olması için yeni etkinlikler ve eğitimler sunulacak. Çocuklara ve gençlere sörf, yelken, yüzme, dalış gibi su sporları eğitimi veren merkezler kurulacak.