Birikimini banka mevduatında aktarmayı düşünen vatandaşlar, yeni fazi oranlarını sık sık araştırıyor. Haziran ayında diğer yatırım araçlarına göre en çok kazanç getiren mevduat faizi olduğu açıklanmıştı. Mevduatlarda enflasyonun üzerinde kazanç gözlerden kaçmadı.

'DÜŞÜRME FIRSATI BULACAKTIR'

 Konuyla ilgili tüm merak edilenleriaktaran Ekonomist Hikmet Baydar şu açıklamalara yer verdi: “Bankaların 1 milyon TL üzerine aylık yüzde 48-52 aralığında faiz verdiğini gözlemliyoruz. Burada önemli olan önümüzdeki süreç içerisinde faizlerin düşüşüne olan inançtır. Faizler düştüğünde bankalar topladıkları paraları kredi olarak, tahvil olarak değerlendirecekler. Bankalar mevduat faizlerini düşürme fırsatı bulacaktır.


MEVDUAT FAZİLERİ NASIL BİR YOL İZLEYECEK?

Son zamanlarda mevduatta bir miktar azalma, kredilerde bir miktar artış var. Bu da bankacılık sektörünün fonlama ihtiyacı duyması anlamına geliyor. Burada Merkez Bankası faizlerin yükselmesine izin vermemek için fonlama ile devreye girebilir. Aksi halde bankalar arasında bir faiz rekabeti başlar ve bu da daha yüksek mevduat faizi anlamına geliyor. Şimdilik böyle bir durum söz konusu değildir. Birkaç ay sonra faiz düşüşünü konuşacağımız için şu andaki mevcut faizlerle bankalar mümkün olduğunca fon toplamaya çalışıyor.


'BUNUN ÜZERİNDE BİR FAİZ BEKLEMİYORUZ’

Son açıklanan enflasyon rakamında beklenenin üzerinde düşüş ve temmuz ile ağustos aylarında ciddi düşüşlerin geleceği beklentisi ister istemez Merkez Bankası’nın eylül ayında faiz indirimi yapabileceği beklentilerini oluşturdu. Ancak TCMB Başkanı Fatih Karahan bu konuda ‘temkinli’ olacaklarını söyledi. Merkez Bankası faiz indirimi konusunda çok aceleci olmayacaktır.

Yıl sonuna kadar faizlerde yüzde 50’nin üzeri söz konusu olmayacaktır. Olağanüstü bir gelişme olmazsa yüzde 50 seviyesi tavandır. Bunun üzerinde bir faiz beklemiyoruz. Ekim ayı itibarıyla bir faiz indirimi beklentisi olabilir. Belki 1 puan, yarım puan mesaj vermek amacıyla piyasaya faiz indirimi cevabı verilebilir.


'YÜKSELME İHTİMALİ MÜMKÜN'

Önümüzdeki dönem içerisinde enflasyonda düşüş konusunda beklentiler arttıkça Merkez Bankası faiz indirmediği taktirde devlet tahvillerinde bu faiz düşüşü şeklinde yorumlanabilir. Bu nedenle bankalar bir miktar TL mevduata asılabilirler. Tahvil alımı yapmak ve yüksek faizli kredi vermek amacıyla bankaların mevduat faizlerini her an geçici olarak yükseltme ihtimali mümkündür.

EN ÇOK KAZANÇ SAĞLAYAN YATIRIM ARACI HANGİSİDİR?

Önümüzdeki 2 ay boyunca mevduatta getiriler yüksek kalmaya devam edecektir. Sonrasında belki aşağı yönlü hareketler söz konusu olabilir. En çok kazandıran yatırım aracı olmayabilir, ancak mevcut kazançlarını koruyan bir yatırım aracı olacağı kesindir.

Altında yurt dışına bağlı bir hareket olabilir. Getiride altınla mevduatın yarışabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Altın, mevduatın bir miktar önüne geçebilir. Altın bazlı fon hesapları şu anda mevduata göre çok daha iyi getiri sağlayabilir.

Öğretmenlerin merakla beklediği tarih açıklandı! Öğretmenlerin merakla beklediği tarih açıklandı!

Dolar için önümüzdeki süreçte ABD’de seçim çekişmeleri nedeniyle durum belirsiz. Doların bu seviyelerde yatay dalgalanacağını düşünüyorum.

Borsada ise yabancı girişi devam ettiği taktirde bir miktar çıkış yaşanabilir. Mevduatı geçebilir mi? Bundan çok fazla emin değilim, ancak önümüzdeki günlerde altın ve mevduatın iyi bir getiri sunacağını düşünüyorum.

1 MİLYON TL'NİN AYLIK GETİRİSİ NE KADAR?

Yüzde 51 faiz veren bir bankanın 32 günlük net getirisi 41 bin 358 TL’dir. Dolayısıyla vade sonunda hesaptaki 1 milyon lira, 1 milyon 41 bin 358 TL olarak dönmüş olacaktır" şeklinde konuştu.