Merkez Bankası’nın enflasyona yönelik attığı adımlardan biri olan parasal sıkılaşma planı, bankalar için mevduat faizlerinin yükselmesine yol açmıştı. Son zamanlara mevduat faizinde oranlar yüzde 60'a doğru ilerliyordu. Yeni haftada ise bazı bankaların mevduat faizlerinde dikkat çeken değişiklik gözlerden kaçmadı.


Öyleyse mevduat faizleri neden düşüşe geçti? Mevcut durumda faiz oranlarındaki son durum nedir? 1 milyon TL’nin aylık kazancı kaç oldu?

Konu hakkında detayları Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş,aktardı. Kurtuluş konuşmasında şu cümlelere yer verdi: “Bankaların belli dönemler itibarıyla yapmış olduğu kampanyalar oluyor. Örneğin ‘hoş geldin’ faizleri adı altında normalde müşterilerine verdikleri faizin çok üzerinde bir faiz belirlenebiliyor. Bu tür kampanyalar daha önceden mevcuttu.

Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları Türk Hava Yolları'ndan Yeni Kampanya: Ucuz Biletler ve Avantajlı Uçuş Rotaları


KAMPANYALAR AZALDI

İlk çeyrek hedeflerini yakalamak için bankaların faiz oranlarını yükselttiğini görmüştük. Şimdi ikinci çeyreğe geçtiğimiz bu dönemde faiz kampanyaları azalmış durumda.


MEVCUT DURUMDA FAİZ ORANLARI NE DURUMDA?

Hala hoş geldin kampanyaları var ancak şu anda piyasada ağırlıklı olarak yüzde 54-55 oranında faizleri görüyoruz. Şu anda piyasa kendini bulmuş durumda. Bankaya göre değişmekle birlikte yüzde 54-55 aralığında mevduat faizleri söz konusu.

'43 BİN VE 44 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR'

Şu anda piyasada ağırlıklı olan yüzde 54 faiz oranı üzerinden yapılan bir hesaplamada 1 milyon TL mevduatı olan bir kişinin aylık kazancı vergiler düşürüldükten sonra net olarak 43 bin 500 ile 44 bin TL arasında değişmektedir.


"İSTİSNA OLARAK SAYIYORUM"

Olağanüstü gelişmeler söz konusu olmazsa faizlerin bir müddet sabit kalacağını değerlendiriyorum. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları bu doğrultuda. Faizlerin sabit tutulduğu bir döneme girmiş bulunmaktayız.

Yılın üçüncü çeyreğinden sonra, 4’üncü çeyrekle birlikte artık faiz artırımından ziyade faiz indirimlerinden bahsediyor olacağız. Şu anda TL’nin cazibesi giderek artmakta. 3-4 ay boyunca faizlerin bu seviyelerde kalacağını öngörüyoruz. Bankaların belirli dönemler itibarıyla yapmış olduğu kampanyalar ve hoş geldin faizlerini istisna olarak sayıyorum. Özetle mevduat faizlerinde daha fazla artış beklemiyoruz. 10’uncu aydan itibaren piyasada faizlerde düşüş beklenmektedir.” şeklinde yorumladı.