Kredi kullanarak konut satın almak isteyen vatandaşlar bankaların kapısını çalarken, bankalar masraf üstüne masraf kesmeye başladı. Deprem sigortası (DASK) ve damga vergisi gibi zorunlu masrafların haricinde, bankalar diğer tüm alanlarda uyguladığı ücret ve aracılık ettiği sigorta bedellerinde de fahiş oranlarda artışa gitti. Konut sigortası ve hayat sigortası yaparken, vatandaşın istediği sigorta şirketlerinden teklif alarak en uygun fiyatlı sigortayı tercih etme seçeneğini de elinden alan bankalar, son olarak EFT ücreti de kesmeye başladı.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun Ölümünde Yeni Rapor Çıktı! Suikast Şüphesi Muhsin Yazıcıoğlu'nun Ölümünde Yeni Rapor Çıktı! Suikast Şüphesi

Yedi Kalemde Masraf Kesiyorlar

Bankaların kredi için başvuran vatandaşlardan 7 farklı kalemde ücret talep ettiği öğrenildi. 1 milyon TL'lik kredi kullanımlarında;

  • Ekspertiz ücreti: 8-15 bin TL
  • Konut sigortası: 8-20 bin TL (ilk yıl peşinen, her yıl uygulanan)
  • Hayat sigortası: 15-80 bin TL (kısa süreli kredilerde tek sefer, 10 yıllık kullanımlarda her yıl)
  • Kredi tahsis ücreti: Kredinin binde 5'i
  • İpotek tesis ücreti: Yaklaşık 1000 TL
  • Komisyon bedeli: Kredinin belirli bir yüzdesi
  • EFT ücreti: 1 milyon TL'lik gönderim için 1000 TL

EFT Ücreti Alınması Oyunu

Bankaların son uygulamaya aldığı EFT ücreti, vatandaşları isyan ettirdi. Daha önce konut kredisi kullanacak kişi bankaya gidip hesabı yoksa kredi kullanacağı banka tarafından hesap açılır ve uygun görülen kredi miktarı EFT ücreti olmadan doğrudan evini satan kişinin hesabına aktarılırdı. Şimdi ise bankalar önce parayı krediyi kullanan kişinin hesabına aktarıyor, buradan da banka yetkilisi tarafından EFT ücreti kesilerek konutunu satan kişiye gönderiliyor.

TÜDER Başkanı Küçük: Bankalar Sinekten Yağ Çıkarıyor

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, bankaların yasaların etrafından dolaşarak masrafları kesmeye devam ettiğini belirtti. Küçük, "Bankalar iyice sinekten yağ çıkarmaya çalışıyor. Bu durumla karşılaşan vatandaşlar banka genel müdürlüklerine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na, Türkiye Bankalar Birliği'ne ve Tüketici Hakem Heyetleri'ne şikayette bulunsun" dedi.

Küçük, bankaların hayat ve konut sigortalarında vatandaşlara istedikleri şirketlerden teklif alarak sigorta yapmalarına olanak tanıyacak fırsatı tanımaları gerektiğini ifade ederken, "Bankalar kredi kullanacak vatandaşlara zorunlu olmamasına rağmen hayat ve konut sigortası dayatmasında bulunuyor. Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşlar, kredi ihtiyacı için bankanın dayattığı sigortayı kabul edecekse dahi sözleşmeye şerh düşsün. Kredi kullanımının ardından da Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak hakkını arasın" diye konuştu.