Bloomberg yazarı Taylan Bilgiç'in kaleme aldığı "Yüzde 90 Restoran Enflasyonundan Kaçan Türkler Yunanistan'a Akın Ediyor" başlıklı makalede, Türkiye'deki mevcut ekonomik durum ve yükselen enflasyonun Türk turistleri Yunanistan'a yönlendirdiği ifade ediliyor. Vize kolaylığı programı, sadece Türk vatandaşlarına değil, dünyanın dört bir yanından turistleri Yunan adalarına çekmekte etkili oldu.

Yunan Adalarına İlgi Artıyor

Türkiye'den Yunanistan'a giden turist sayısındaki artış, özellikle Yunan adalarına yönelik vize uygulamalarının gevşetilmesiyle dikkat çekti. Bilgiç, Türkiye'nin turizm sektörünün komşu ülkeye karşı fiyat avantajını kaybettiğini ve Merkez Bankası'nın da konaklama sektöründe artan fiyatlardan endişe duyduğunu belirtti.

Restoran ve Otel Fiyatlarındaki Artış

Türkiye'deki tatil beldelerindeki restoranların yarısının şu anda boş olduğuna vurgu yapan makalede, Türkiye'deki pek çok kişinin komşu Yunanistan'da tatil yapmayı ve yemek yemenin maliyetini daha uygun bulmasından kaynaklandığı ifade ediliyor. Sosyal medyada yüksek fiyatlara tepki gösteren müşteriler, Bodrum'da bir restoranda beş kişi için 640 dolar ve Çeşme'de beş top dondurma için 30 dolar hesap geldiğini örnek olarak gösterdi. Buna karşın, Yunan adalarında yaşayan Türk vatandaşları, kendi ülkelerinde ödeyeceklerinden daha az ödüyor.

Fiyat ve Hizmet Kalitesi Farkı

Yunanistan'a sık sık seyahat eden emekli bankacı Murat Yavuz, "Hizmet, kalite ve fiyatlar açısından burası ile orası arasında büyük fark var. Restoranlar fiyatları yükseltmek için enflasyonu bahane olarak kullanıyor," dedi.

Turizm Sektöründeki Endişeler

Haberde, Türkiye'de restoran ve otel fiyatlarının bir önceki Haziran ayına kıyasla ortalama yüzde 91 oranında arttığı ve ülkedeki yıllık tüketici enflasyon oranının yüzde 71,6'ya ulaştığı belirtildi. Turizm sektörünün hizmet sektörü ekonomisinin üçte birini temsil ettiği ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın artan fiyatlar bağlamında bu sektörü önemli bir endişe kaynağı olarak gördüğü ifade edildi.

Türk Turistlerin Artışı ve Beklentiler

Haberde ayrıca Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nden (TÜRSAB) Kıvanç Meriç'in Euronews'e verdiği röportajda, Türk lirasının aşırı değer kaybetmesi nedeniyle rekabet avantajını kaybettiği ve bu yıl Yunanistan'ın Sisam Adası'nı yaklaşık 150 bin Türk turistin ziyaret edeceğini öngördüğü belirtildi. Bir önceki yıl bu rakam yaklaşık 40 bin idi.

Restoran Sektöründeki Durum

Kuşadası'nda bir balık restoranında şef olan 57 yaşındaki Kaplan İlhan, işlerin geçen sezona göre yüzde 25 azaldığını söyledi. İlhan, geçim sıkıntısının burada bir etken olduğuna vurgu yaparak, sosyal medyada Yunanistan'ın daha ucuz olduğuna dair söylentilerin de büyük rol oynadığını belirtti.

Kişi Başına Düşen Harcamalar

Bakan Bayraktar'dan Gabar Dağı'ndaki Kaza Hakkında Açıklama Bakan Bayraktar'dan Gabar Dağı'ndaki Kaza Hakkında Açıklama

BigChefs'in kurucusu Gamze Cizreli, toplam müşteri sayısının arttığını ve üst sınıfın hizmetlerine yöneldiğini açıkladı. Cizreli, kişi başına düşen harcamalarda bir düşüş olduğunu belirterek, şirketin bu gerileme karşısında maliyetleri düşürmek için önlemler aldığını ifade etti. İstanbul'daki Sunset Grill & Bar'ın kurucusu Barış Tansever ise enflasyonun etkisine dikkat çekerek, 1994 yılında restoranı açtığında hedeflediği beyaz yakalı çalışanlar için fiyatların karşılanamaz hale geldiğini belirtti ve "Hepimiz alım gücünde bir düşüş yaşıyoruz," dedi.