MEB 10 müfettiş görevlendirdi! 165 Merkezde Sahte Evrak ve Kamera Kaydıyla Milyonluk Soygun MEB 10 müfettiş görevlendirdi! 165 Merkezde Sahte Evrak ve Kamera Kaydıyla Milyonluk Soygun

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in çocuklara zarar veren ülke ve kuruluşların kara listesine dahil edildiğini resmen bildirdi. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, bu kararı "şok edici ve yanlış" olarak nitelendirerek, Guterres'in "İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini" iddia etti. Erdan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kara listeye alınması gereken kişinin BM Genel Sekreteri olduğunu savundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da karara sert tepki gösterdi. Netanyahu, sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda, "BM, Hamas'ın saçma iddialarını benimseyerek bugün kendisini tarihin kara listesine koydu." ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail ordusunun "dünyanın en ahlaklı ordusu" olduğunu iddia ederek, BM Genel Sekreteri Guterres'in vereceği hiçbir kararın bunu değiştiremeyeceğini belirtti.

Kararın arka planı

Israel National News'in haberine göre, BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail'in Washington'daki askeri ataşesi Tümgeneral Hedi Silberman'ı bu karar hakkında bilgilendirdi. Guterres, İsrail'i, Rusya ve terör örgütleri DEAŞ, El Kaide ve Boko Haram ile birlikte "çatışma bölgelerindeki çocuklara zarar veren ülke ve örgütler" listesine dahil etmeye karar verdi. İsrail'in bu kararı engellemeye yönelik tüm çabaları sonuçsuz kaldı.

Listede İsrail ordusu yer alacak

BM'nin gelecek hafta yayınlayacağı kara listede, İsrail devletinin adı açıkça geçmeyecek, ancak "İsrail ordusu" durumun sorumlusu olarak tanımlanacak. Bu gelişme, İsrail ile BM arasındaki gerilimi artırırken, uluslararası kamuoyunda da geniş yankı uyandırdı.