Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayı raporunu paylaştı. Bu kapsamda mayısta aylık en fazla reel getiri Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile karşılaştırıldığında %5,44 ile borsada yaşandı. Bu süreçte mevduat faizi (brüt) %0,19, DİBS %0,99, euro %2,79, Amerikan doları %3,58 ve külçe altın %5,03 oranlarında zarara uğrattı.

2024'ün en çok kazandıran yatırım aracı borsa olduğu belirtilse de endekste aşağı yönlü seyir gözlerden kaçmayacak derecede. BIST 100 endeksi 21 Mayıs’ta 11 bin puan seviyesini geçmesi ile birlikte geri çekilmeler başladı. Altın fiyatları ve mevduat faizlerinde de son zamanlarda ters hareketler yatırımcısını bir hayli tedirgin etmişti.

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...


KREDİLİ İŞLEM YAPANLAR DİKKAT! 

Konuyla ilgili Ekonomist Hikmet Baydar, önemli detaylara yer verdi. Baydar konuşması şu şekilde: “Borsada hala teknik olarak aşağı sinyalleri var. O yüzden yükseliş için yeni ve olumlu gelişmelere ihtiyaç var. Önümüzde bayrama yaklaşılıyor olması taşıma maliyetini de düşündürdüğünden özellikle kredili işlem yapanların pozisyon azaltmaları doğal. Önümüzdeki dönemde 9947 puan seviyelerine kadar gevşeme olabilir.

‘DALGALI BİR SEYİR GÖREBİLİRİZ’

Ancak ay sonuna doğru gri listeden çıkma haberi ile birlikte yabancı girişi tekrar başlayabilir. O zaman yeniden bir yükseliş trendine girme olasılığı bulunmaktadır. Borsada bu nedenle dalgalı bir seyir görebiliriz. Bu durum haziran ayı için getirilerde dönemsel olarak geride kalmasına sebep olabilir.

KRİTİK TAHMİN: 'ZİRVE 500 DOLARIN ÜZERİNDE'

Borsada teknik olarak yukarı sinyallerinin gelebilmesi için endeksin 10 bin 800 puan seviyelerine kadar yükselmesi gerekmektedir. O zaman orta vade yeni yukarı sinyalleriyle dolar bazında zirvelerine doğru hareket edebilir. Söz konusu zirve 500 doların üzerinde olduğuna göre nihai hedef 15000-16000 seviyeleridir.


YATIRIM ARÇALARININ PAYI NASIL BELİRLENMELİ?

Portföy oluşturulduğunda özellikle kısa vadede yüksek faiz getirisi cazip olduğu için 1 aylık mevduatın ağırlığı yüksek olmalıdır. Daha sonra ise gelecekte faizlerin düşeceğini düşünerek tahvil alımı yapmak lazım. Orta vade aşağı sinyalleri bitene kadar borsada yeni pozisyon almak riskli olduğundan alım konusunda çok sıcak değiliz.

Ancak mevcut pozisyonlarda kademeli olarak maliyeti düşürücü işlemler denenebilir. Döviz için ise alım önerimiz bulunmuyor çünkü TL cinsi faizli enstrümanlar avantajlı görünüyor. Dövizdeki çözülmenin sebebi de budur.

‘GRAM ALTININ PRİM YAPMASINI ENGELLEYEBİLİR’

ECB faiz indirdi ve bu indirim yurt dışında olumlu bir hava yaratabilir. Altının onsu teknik olarak da yukarı döndü ancak dolar/TL’deki aşağı yönlü baskının devam etmesi gram altının prim yapmasını engelleyebilir. Yurt dışını düşünerek altında bir miktar pozisyon alınmasında da fayda var.” şeklinde uyarılarda bulundu.