Geçtiğimiz hafta altın fiyatlarında yukarı yönlü fiyatlamalar yatırımcısının yüzünü güldürmüştü. Gram altın cuma günü 2644 lira ile rekora imza attıktan sonra düşüş sergiledi. Hafta ortasında ise Fed faiz kararı, Orta Doğu’daki yaşanan olaylay ve ABD raporları yakından mercek altına alındı.

BORSA DÜŞÜŞ EĞİLMİNİ HIZLANDIRDI

Geçtiğimiz günlerde 11 bin 240 puan kritik eşiği aşan BIST 100 endeksi bu tarihten sonra düşüş eğilimini hızlandırdı. Endeks cuma günü yüzde 3’den fazla değer kaybettirdi.


‘ALTININ GÜVENLİ LİMAN OLDUĞU HATIRLANDI’

Konu hakkında bilinmeyen detaylara yer veren Ekonomist Hikmet Baydar şu açıklamalarda bulundu: “Gram altına baktığımızda ons altın hareketinin etkisinde olduğunu, bunun da daha çok körfezle ilgili gelişmelerle ilişkili olduğunu görüyoruz. Altının güvenli liman olduğu suikast sonrası İran yetkililerinden gelen açıklamalarla tekrar hatırlandı ve ons altın 2403 dolar seviyesinden 2477 dolar seviyesine kadar yükseldi.

Pegasus Havayolları'ndan yeni kampanya: 9 Euro'dan bilet satacak Pegasus Havayolları'ndan yeni kampanya: 9 Euro'dan bilet satacak

'YUKARI TREND DENEMELERİ ARTABİLİR'

Bu arada orta vade bazı güvenilir göstergeler de yönünü yukarı çevirdi. Bu durumda da teknik analize göre pozisyon tutanların alımı geldi. Fed faiz kararı sürpriz değildi. Çünkü Fed’in faizleri değiştirmesi beklenmiyordu. O yüzden fiyatlar üzerinde kalıcı bir etkisinin olmasını beklemiyoruz. Ancak ABD'de açıklanan bazı verilerin yavaşlamanın beklenenden daha hızlı olabileceği ihtimalini artırması Eylül ayında faiz indirimi beklentisini %90’lara taşıdı. İşte bu durum da altın fiyatlarının yukarı ivmelenmesine destek veren diğer konuydu. Teknik göstergeler yönünü yukarı çevirdiği için önümüzdeki günlerde yukarı trend denemelerinin devam etme ihtimali de artmıştır.

ALTIN İÇİN ÇARPICI TAHMİN: 'SON DERECE YÜKSEK'

Körfezle ilgili gelişmelere bağlı olarak yukarı yönlü hareketin şiddeti netleşecektir. 2644 lira seviyelerinin üzerinde uzun süre kalması bile gram altında yeni yukarı trend oluşumu konusunda ipuçları verecektir. Şimdilik gram altında yukarı yön ihtimali son derece yüksektir.


BORSADA YENİ REKOR GELİR Mİ?

Borsa 22 Temmuz’dan bu yana teknik olarak aşağı sinyalleri veriyordu. Özellikle 25 Temmuz’da aşağı yönde hareket edeceğini önemli göstergelerle de onayladı. Kar realizasyonu gelme ihtimali artmıştı. Zayıf gelen ve resesyon korkularını artıran ABD verileri global piyasalarda satış eğilimini artırırken, yabancı alımlarının ağırlıklı olduğu bankacılık sektörü gibi hisseler de global satış dalgasından payını aldılar. Borsada gelen satışlarda körfeze yakın olmamız, ABD'nin bölgeye yığınak yapması ve İran'ın sert açıklamaları da etkili olmuş görünüyor. Körfezle ilişkili gelişmeler borsayı önümüzdeki günlerde de etkilemeye devam edecektir.

'POZİTİF HAVA OLUŞMALI'

10 bin 356 ve 9 bin 900 puan seviyeleri son derece önemli desteklerdir. Orta vade göstergeler yönünü aşağı çevirmiş durumda olduğundan bu desteklerin denenme olasılığı artmıştır. Körfezle ilgili pozitif bir hava oluşmadığı sürece aşağı yönlü baskıyı hissetmeye devam edebiliriz.

DOLAR/TL’DE YENİ SEVİYELER NELER?

Son 2 iş gününde euro/dolar paritesinde sert dalgalanmalara şahit olduk. Parite 1,0780-1,0925 bandında dalgalandı. Doğal olarak bu dolar/TL paritesini de etkiledi. Kur cuma günü kapanışı 33,20 seviyelerinden yaparak önemli bir yükseliş gerçekleştirmemiş oldu. Teknik olarak yukarı sinyalleri gelse de güçlü bir trend hareketi görünümü vermiyor. Kaldı ki yabancı girişleri devam ederse düşme potansiyeli var. Dolar/TL'nin şimdilik yatay seyirde hareketine devam edeceğini düşünüyoruz" açıklamalarına yer verdi.