Adana'da mezarlıkta katliam: 3 kadın silahlı saldırıda öldürüldü! Adana'da mezarlıkta katliam: 3 kadın silahlı saldırıda öldürüldü!

Meclis'e sunulan 2025 yılı bütçe teklifinde, otomotiv sektöründen elde edilecek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirinin yüzde 64 artması öngörülüyor. Bu durum, otomobiller için bir vergi artışı olabileceğini işaret ediyor.

Bütçe teklifindeki ÖTV gelir hedefleri, otomotiv sektörü açısından belirsizlikler yaratıyor. Sunulan plan doğrultusunda, motorlu taşıtlardan elde edilecek ÖTV gelirinin 818,8 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Ancak 2024 yılı için belirlenen 497 milyar TL'lik hedefin bile zor tutturulabileceği göz önüne alındığında, bu büyük artış beklentisi, yeni bir vergi düzenlemesi olasılığını düşündürüyor.

Son iki yıldır ÖTV matrahlarının güncellenmemesi ve en düşük araçlarda dahi yüzde 80 oranında ÖTV uygulanması, bu gelir artışında etkili oldu. Yine de 2024 yılı için belirlenen 497 milyar TL'lik hedefin gerçekleşmesi şu an için zor görünüyor. Yılın ilk dokuz ayında, bu hedefin sadece yüzde 70'ine, yani 311 milyar TL’ye ulaşılabildi.

2024 hedefinin tutturulamayacağına dair endişeler varken, 2025 bütçe teklifindeki ÖTV gelir artışı hedefinin yüzde 64,4 olarak belirlenmesi, yeni vergilerin gelebileceği yönünde spekülasyonları artırıyor. EBS Danışmanlık Genel Müdürü Erol Şahin, bu hedefin ÖTV matrahlarının güncellenmeyeceği ve yeni vergi dilimlerinin eklenebileceği düşüncesiyle bağlantılı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, bu gelirin sağlanabilmesi için otomotiv pazarının 1.2 milyon adet satış seviyesinin üzerine çıkması gerektiği vurgulanıyor.

Günümüzde Türkiye’de benzinli, dizel ve hibrit araçlar için ÖTV oranları yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişirken, elektrikli araçlar için bu oran yüzde 10 ila yüzde 60 arasında bulunuyor. Türkiye’de lüks araçların vergi yükü ise oldukça yüksek. Örneğin, Toyota’nın Land Cruiser Prado modeli, yüzde 220’lik ÖTV dilimi ile tanıtıldı ve vergisiz fiyatı 2.5 milyon TL olan bu araç, 9.750.000 TL'den satışa sunuldu.