Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’ye nitelikli yatırımcı ve iş gücünün çekilmesi amacıyla çalışma izni değerlendirme kriterlerini güncelledi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, yerli iş gücü arzının sınırlı kalması nedeniyle ihtiyaç duyulan alanlarda yabancı iş gücünden tamamlayıcı olarak faydalanılacağı, yerli iş gücüyle karşılanabilen sektörlerde ise koruyucu tedbirlerin alınacağı belirtildi.

Açıklamada, çalışma izni başvurularının uluslararası işgücü politikasına göre değerlendirildiği ve önceliğin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu iş gücünün yerli işgücünden karşılanması olduğuna vurgu yapıldı. Eğer bu mümkün olmazsa, uluslararası işgücünün tamamlayıcı etkisinden faydalanılacağı ifade edildi.

TBMM açılışında ayağa kalkmayan millet vekilleri belli oldu TBMM açılışında ayağa kalkmayan millet vekilleri belli oldu

Bakanlık, Türkiye'nin kalkınması ve küresel rekabette geri kalmaması için nitelikli iş gücüne ve yatırımcılara önem verildiğini belirtti. Eğitim, mesleki deneyim, bilim ve teknolojiye katkı gibi niteliklere sahip yabancıların ülkeye kazandırılmasının önemine dikkat çekildi.

Güncellenen kriterlerin 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiği belirtildi. Yeni düzenlemede, genel değerlendirme kriterleri olan 'istihdam', 'ücret' ve 'mali yeterlilik' kriterlerinin yanı sıra, muhtelif sektörler için gerekli koşulların da düzenlendiği kaydedildi.