AK Parti yetkililerinin EKONOMİ'ye yapmış olduğu açıklamalar ışığında, emeklilik sistemi sil baştan değişecek. Emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65 olarak kararlaştırılacak ve herkes yatırdığı prim gün sayısına göre maaş hesabı yapılarak ona göre ücret alacak. Emekli maaşı az olan vatandaşlara yol, gıda, kira gib yardımları sunulacak.

Sosyal Yardımlar Sağlanacak

Öğretmene verilen o ceza mahkeme kararı ile iptal edildi! Öğretmene verilen o ceza mahkeme kararı ile iptal edildi!

Hükümet, emekli sistemini tamamen değiştirmek için kolları sıvadı. Emekli yaşı, sigorta süreleri yeniden kararlaştıırlacak. Herkes yatırmış olduğu prim gün sayısına göre maaş almış olacak. Teknik olarak kök maaş, en düşük emekli maaşına deneglenmediği için, 6 ayda bir bu konuda yeni bir yasa oluşturmak yerine başka bir formül üzerinde durulacak. AZ emekli maaşı olanlar ve geliri yalnızca emekli maaşı olanlar sosyal yardımlardan faydalanacak. Yol-gıda, ulaşım, yakıt ve kira yardımı sunulacak. Üzerinde çalışılan düzenlemeye göre halen 58 ve 60 olan emeklilik yaşı kadınlarda 60, erkeklerde 65'e çıkacak. Ancak bu durum, EYT ile uygulanan haklar üzerinde bir değişiklik içermeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile AK Parti'nin ekonomi kurmayları, emeklilik sistemini yeniden tasarlamak için kolları sıvadı.

Emeklilik Yaşı ve Prim Gün Sayısı Hesaplanacak

Emeklilik sisteminde adil ve kalıcı çalışamalar üzerinde düzenlemelere gidilecek, değişik ülke sistemleri üzerinde de durulacak. Bu anlamda; Emekli yaşı ve prim gün sayısı yeniden hesaplanacak. Emekli yaşı erkeklerde 65 kadınlarda 60 olacak. Herkes yatırdığı pirim miktarına göre maaşı hesaplanacak. Emeklilik için istenen sigortalılık süreleri çok net bir şekilde netleşeek. En düşük emekli maaşı alan ve geçinmekte güçlük ekenlere sosyal yardım desteği sunulacak. Bu destekler her düşük emekli maaşı alanlar için verilemeyecek. Geçim kaynakları göz önüne alınarak değerlendirilecek.

"Bütün değişiklikler için bir geçiş süreci lazım"

En düşük emekli aylığı belli bir sınır ile sunulacak. Artık en düşük emekli maaşına hazine destek sağlamayacak. Hane bazlı emekli maaşlarına yardımlar eklenecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından güçlükle geçinen ve emekli maaşı düşük olan dar gelirlilere yol-yakıt- gıda ulaşım gibi destekler sunulacak. Kira yardımı nakit olarak veirlecek.

Adil eşit bir bütçe desteği oluşturduktan sonra en düşük emekli maaşı sabitleşmiş olacak. 

AK Parti kaynakları da emekli sistemi üzerinde ciddi bir çalışma başlatacaklarını belirterek, "Emekliliği; sosyal güvenlik sistemimizi çok adil bir formülle belirleyip, bütün emeklilerin emekli olacakları tarih itibarıyla ne kadar maaş alabileceklerinin netleştirileceği, dönem dönem bunlar için uyarı geleceği, prim artırdığında daha fazla maaş alabilme noktasında kıstasların kullanılacağı bir sisteme taşımamız lazım. Bizim en büyük zorluğumuz şu; maaş ödediğimiz emekli sayısı 16 milyon 180 bin. Ama prim ödeyen, beyanname ile birlikte kayıt altına alınan 7 milyon 500 bin. Bizim kayıt dışıyla iyi mücadele etmemiz lazım. Bütün bu değişiklikler için bir geçiş süreci lazım. Adil sürdürülebilir dengeli bir emekli sistemini oturtmamız lazım. İhtiyacı olanlara da Aile Bakanlığı ulaşım, gıda, kira gibi destek verebilir." Ak Parti'nin üzerinde çalıştığı reform paketinin 2025 bütçesi sonrasında değerlendirileceği konuşuluyor. Kademeli olarak geçiş süreci de olacağı düşünülüyor.