Türkiye'nin hava savunma sistemini güçlendirecek Çelik Kubbe Projesi'nin ilk katmanları için çalışmalar hızlandı. Yıl sonuna kadar devreye girmesi planlanan SİPER-1, 100 kilometreye kadar Gök Vatan’ı koruyacak. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını genişletmesi ve bölgedeki gerilimin artması, Türkiye’yi havadan gelebilecek tehditlere karşı daha güçlü önlemler almaya yönlendiriyor.

Türkiye, Çelik Kubbe Projesi kapsamında yerli ve milli imkanlarla hava savunmasını güçlendirmeye devam ediyor. Projenin önemli bir parçası olan SİPER-1’in, bu yıl sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine gireceği ve Gök Vatan'ın 100 kilometrelik alanının güvence altına alınacağı bildirildi. Uzun menzil ve yüksek irtifa caydırıcı gücüne sahip SİPER-1, projenin en kritik unsurlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Testler Başarıyla Tamamlandı

SİPER-1'in yanı sıra, projenin diğer önemli bileşeni olan SİPER Ürün-2'nin (150 kilometre menzile sahip) test atışları da geçtiğimiz günlerde başarıyla gerçekleştirildi. Bu sistem, savaş uçakları, seyir füzeleri ve havadan karaya mühimmatlara karşı etkili bir savunma sağlayabiliyor.

Diğer yandan, Çelik Kubbe'nin alçak irtifa koruma katmanlarından biri olan KORKUT sistemi de TSK envanterine dahil edilmiş durumda. KORKUT, hava soluyan hedeflere karşı etkin savunma sağlayan düşük irtifa hava savunma komuta kontrol ve silah sistemi olarak öne çıkıyor.

Uzmanı uyardı; Elektronik sigara kullanımı kalp krizi riskini iki katına çıkarabilir Uzmanı uyardı; Elektronik sigara kullanımı kalp krizi riskini iki katına çıkarabilir

"Çelik Kubbe Tamamlanınca Rahatlayacağız"

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını genişletmesi ve bölgeye yayma çabaları devam ederken, emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş, hava savunma sistemlerinin Türkiye için taşıdığı önemi vurguladı. Karakuş, İsrail’in "Büyük İsrail Projesi" kapsamında Türkiye’nin de hedef alındığını belirterek, "Çelik Kubbe’nin tamamlanması ile ülke olarak büyük bir rahatlama yaşayacağız," dedi. Ayrıca Karakuş, ABD'nin Türkiye’nin güçlü bir hava savunma sistemi kurmasını istemediğini ve savunma sanayisinin bağımsız olmasının önemine dikkat çekti.

ALTAY Tanklarına Yerli Motor: BATU

Türkiye’nin yerli savunma sanayi projelerinden biri olan ana muharebe tankı ALTAY, yerli motorla donatılmaya hazırlanıyor. BMC tarafından üretilen ALTAY tankına güç verecek yerli motor BATU’nun testleri tamamlandı ve seri üretime geçildi. 1.500 beygir gücündeki BATU motorları, Sakarya-Arifiye'deki tesislere gönderildi. İlk aşamada TSK’ya teslim edilecek 250 tankın 100’ünde Güney Kore menşeli motor kullanılacak, ardından yerli motorlar devreye girecek.