Uzmanlar uyardı: Ayakta su içmenin bilinmeyen 4 zararı Uzmanlar uyardı: Ayakta su içmenin bilinmeyen 4 zararı

CHP, yenidoğan ölümleri ve bir çetenin faaliyetleri hakkında dört kişi için suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. CHP Genel Başkan Yardımcıları Gamze Taşcıer ve Zeliha Aksaz Şahbaz, partili milletvekilleriyle birlikte Ankara Adliyesi önünde bir basın toplantısı düzenledi.

Şahbaz, İstanbul’daki 19 özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören 10 bebeğin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve kamu kaynaklarını dolandırmak amacıyla oluşturulan bir çetenin kurbanı olduğunu ifade ederek büyük üzüntü yaşadıklarını belirtti.

Bebeklerin öldüğü dönemde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün usulsüzlükler ve yanlış tedavi uygulamalarına göz yumması konusunda eleştirilerde bulunan Şahbaz, özel hastaneleri denetleyen yetkililerin 2023 yılı başındaki denetimlerde usulsüzlükler tespit ettiğini, ancak CİMER’e yapılan bir ihbar gelene kadar harekete geçmediklerini söyledi.

Eski Sağlık Bakanları Recep Akdağ, Mehmet Müezzinoğlu ve Fahrettin Koca ile o dönemdeki İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu’nun sorumluluk taşıdığını ifade eden Şahbaz, bu isimler hakkında da suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Taşcıer, "İdari makamlarda görev alanların hesap vermemelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

Şahbaz, "AKP, sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlık hizmetlerini ticari bir meta haline getiren, bu çetelerin varlığını destekleyen ve dolayısıyla masum bebeklerin ölümüne neden olan en büyük sorumlu" diye konuştu. Çetenin SGK’yı dolandırma çabalarının ve sağlık alanındaki sorumluluğun göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu görmezden gelmesinin yeni benzer olaylara zemin hazırlayabileceğini vurguladı.

CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, olayın köklerinin 2002 yılına dayandığını ve sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesinin bir sonucu olduğunu belirtti. CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba ise, annelerin çocuk sahibi olma konusundaki zorluklarını vurguladı ve bu durumun arkasındaki sistemin peşini bırakmayacaklarını ifade etti.

Toplantının ardından suç duyurusu dilekçesi savcılığa teslim edildi.