Güncel

Çiftçi saman stoklarını bitirdi! Fiyatı yüzde 100 artacak

Binlerce çiftçiyi ilgilendiriyor. Samanın kilosu 2 liranın altına düştü. Çiftçi kendine ayırdığı ürünü de enerji şirketlerine sattı. Tarım uzmanı Eşref Şekerli “Ucuza o kadar çok topladılar ki yılbaşında hayvanlara verecek saman kalmadı. Fiyatlar seneye iki katına çıkar. Yem tüketimi de artar” şeklinde konuştu.

Abone Ol

Önemli hayvan yemlerinden biri olarak bilinen samanın fiyatı son zamanlarda aşağı yönlü bir seyir izliyor. İhracatın geçtiğimiz yıl soonlandırılması, önemli yemlere olan talep ve toplama ücretlerindeki artış nedeniyle saman istenilen getiriyi sağlayamadı. Fiyatı 2 liraya kadar düştü. Durum bu olunca da çiftçi bir miktar ayırıp samanı toplmadı. Fiyatın bu kadar düşmesi enerji şirketlerini, kâğıt fabrikalarını ve mantar üreticilerini devreye soktu. Bazı şirketler düşük fiyat olmasından kaynaklı ucuz saman toplamaya başladı. Çiftçiler de ellerinde olan samanları şirketlere sattı. Ancak sektör temsilcileri plansız üretim sebebiyle gerçekleşen bu ticaretin ilerisi için problem teşkil edeceğini söylüyorlar. Çiftçilik yönetim uzmanı ve yem bitkisi yetiştiricisi Eşref Şekerli, çiftçinin elindeki samanı satması sebebiyle 2025 yılı başında saman fiyatlarına yüzde 100 zam geleceğini belirtiriyor. 


'STOKLAR ERİDİ BİTTİ'

Eşref Şekerli, yapmış olduğu açıklamasında “Ülkemiz yeterli miktarda ot üretemediği için mecburen hayvanlarına saman vermek zorunda olan üreticilerimiz var. Geleneksel olarak saman yedirmeye alışmış ve bir türlü vazgeçemeyen üreticiler var. Bu sebeple saman hayvancılıkta tüketilen bir ürün… Geçtiğimiz yıllarda pres saman uygulaması ve satışları çok yoğundu makineciler sezon sonuna kadar çalışırlardı ve herkes olabildiğince stok yapmaya çalışıyordu. Bu yıl hiç kimse stok yapmak istemiyor. Çünkü geçtiğimiz seneden stoklarda mal vardı ve ancak eridi bitti. Bu sene saman tarlada kaldı, hiç kimse ilgi göstermedi. Çünkü fiyatları çok düştü. Bunun en büyük sebepleri ise; birincisi ihracat kapalı, ikincisi hayvan sayısında ciddi düşüş var, üçüncüsü geçtiğimiz iki sene içerisinde ciddi bir kuraklık yaşamadık, dördüncüsü alternatif kaba yemler az da olsa açığı kapatıyor” ifadelerini kullandı.


'FİYATI İKİ KATINA ÇIKACAK'

“Hayvancılar ise ellerinde para olmadığı için para kazanamadıkları için ve geçtiğimiz yıllardaki gibi ihtiyaç olursa stoktan alırız düşüncesiyle ihtiyaçlarını almadılar ertelediler” şeklinde konuşan Şekerli, şunları ekledi:

"Bence çok büyük bir yanlış yaptılar. Şimdi de sezon kapanıyor ülkenin sadece birkaç şehrinde saman hasadı devam ediyor, onlar da bittikten sonra sezon tamamen kapanmış olacak. Şirketler tonlarca samanı çiftçinin elinden düşük fiyata topluyor. Çiftçinin de paraya ihtiyacı olduğu için şu an bunları satıyor. Ancak enerji şirketleri o kadar çok saman topladı ki, yılbaşında hayvanlara verilecek yemlik saman kalmadı. Bu sebeple 2025 yılı başında samanın fiyatı iki katına çıkacak." dedi.