Dünyanın en büyük lityum pil üreticilerinden biri olan ve Hong Kong Borsası'nda 26 milyar dolarlık değeriyle işlem gören Çinli Ganfeng Lityum Grubu, Türkiye'ye 500 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirket, Türkiye'nin önde gelen kurşun-asit pil üreticisi Yiğit Akü ile ortaklık kurarak yeni bir tesis açacak. Bu tesiste yılda 5GWh lityum pil üretileceği belirtiliyor.

Yiğit Akü, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, Yiğit Akü ve Ganfeng LiEnergy arasındaki anlaşmanın, lityum iyon pil hücreleri, pil modülleri, enerji depolama sistemleri ve geri dönüşüm konularını kapsadığını duyurdu. Anlaşma, iki şirketin global pazar paylarını genişletmek ve uluslararası ticareti teşvik etmek amacıyla yapıldı.

Ganfeng LiEnergy, 2011 yılında kurulan ve Shenzhen borsasında işlem gören Ganfeng Lithium Group'un bir yan kuruluşudur. Ganfeng Lithium Group, lityum demir fosfat pil ürünlerinde küresel beş büyük şirkettendir ve lityum pil tedarik zincirinin birçok aşamasını kapsamaktadır.

Yeni ortak girişim şirketi, Türkiye'de lityum iyon pil üretim kapasitesini artırmak ve Ganfeng LiEnergy'nin ürünlerinin pazar gelişimine odaklanacaktır. Planlanan yatırımın büyüklüğü 500 milyon ABD doları olup, tesisin 5 GWh kapasiteli olacağı ve lityum pil hücreleri üretim hatları ile pil paketleri üretim hatlarını içereceği belirtiliyor. Üretim tesisinde yaklaşık 100Ah, 280Ah ve 314Ah kapasiteli lityum piller üretilecek ve Türk ile uluslararası enerji depolama pazarlarına sunulacak.

İsrail, El-Mevasi'ye Saldıracağını Duyurdu! Gazze’de Zorunlu Göç Dalgası Planlanıyor İsrail, El-Mevasi'ye Saldıracağını Duyurdu! Gazze’de Zorunlu Göç Dalgası Planlanıyor

Tesisin Ar-Ge merkezi, teknik eğitim merkezi, giriş kontrol ve malzeme test merkezi, pil test merkezi, depolar ve ofis binalarını içerecek şekilde 132.200 metrekare kapalı alanı olacak ve yaklaşık 400 kişi istihdam edilecektir. Toplam ekipman yatırımının yaklaşık 202.140.000 ABD doları olması öngörülmektedir.