Güncel

COVID-19'a yakalanmayanların sırrı çözüldü

İngiltere merkezli Imperial College London'da yürütülen bir araştırma, bazı kişilerin COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalmalarına rağmen hastalanmadıklarını ortaya koydu. Bilim insanları, bu kişilerin benzersiz bağışıklık tepkileri sayesinde hastalıktan korunduklarını belirledi.

Abone Ol

Özel bağışıklık tepkileri virüsü engelliyor

Araştırma, COVID-19'a karşı koruma sağlayan kişilerin, virüse maruz kalmadan önce ve sonra burun astarında gelişen yerel bağışıklık tepkileri sayesinde enfeksiyonu önlediğini gösteriyor. Bu bağışıklık tepkileri, virüsün vücuda yerleşmesini engelliyor ve enfeksiyonun başlamasını durduruyor.

Burun astarındaki bağışıklık tepkisi kilit rol oynuyor

Imperial College London araştırmacıları, burunda oluşan incelikli, doğuştan gelen bağışıklık tepkilerinin virüsü hızlıca temizlediğini ve tipik yaygın bağışıklık tepkilerine ihtiyaç duymadığını buldu. Araştırmada, HLA-DQA2 adı verilen bir genin yüksek seviyelerde bulunmasının, uzun süreli enfeksiyonların yayılmasını önlemede de etkili olduğu belirtildi.

Genetik faktörler de etkili

Açıklamaya göre, HLA-DQA2 geninin yüksek seviyelerde bulunması, kişilerin COVID-19 virüsüne karşı daha dirençli olmasını sağlıyor. 

Araştırmacılar, bu özel bağışıklık tepkilerini daha detaylı inceleyerek, gelecekte benzer virüslere karşı daha etkili aşı ve tedavi yöntemleri geliştirmeyi umuyor.