Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü Genişletilmiş Oturumu'nda yaptığı konuşmada, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Erdoğan, Gazze'de yaklaşık 40 bin masum insanın hayatını kaybettiğini, 90 bin Filistinlinin yaralandığını ve 16 binden fazla çocuğun yıkıntılar altında can verdiğini belirtti. Bu durumun, uluslararası sistemin meşruiyetini kaybettiğinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.

İsrail'in Kalıcı Ateşkesi Kabul Etmesi Gerekiyor

Erdoğan, İsrail'in durdurulması ve kalıcı ateşkesi kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için İsrail yönetimi üzerindeki baskının artırılması gerektiğini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin mevcut uluslararası düzenin zafiyetlerine sürekli dikkat çektiğini ve güçlü bir uluslararası sistemin inşası için çalıştığını söyledi.

Terörizmle Mücadele ve Göç Sorunları

Erdoğan, Türkiye'nin terörizmin farklı biçim ve tezahürleriyle 40 yıldır mücadele ettiğini, PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele yürüttüğünü vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin 4 milyondan fazla yerinden edilmiş insana ev sahipliği yaptığını ve uluslararası toplumun da sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini belirtti.

İnsani Yardımlar ve İşbirliği

Erdoğan, Gazze'ye gönderilen yardımların üçte birini Türkiye'nin üstlendiğini ve Afganistan'a ulaştırılan insani yardımlara da dikkat çekti. Türkiye'nin uluslararası toplumun sağduyulu, sorun çözücü ve ilkeli bir mensubu olarak küresel sınamalarla mücadelede önemli bir güç olduğunu ifade etti.

Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile İşbirliği

Yollarda akıllı ulaşım dönemi başlayacak: 3 büyükşehirde uygulanacak Yollarda akıllı ulaşım dönemi başlayacak: 3 büyükşehirde uygulanacak

Erdoğan, Türkiye'nin 2013'ten bu yana Şanghay İşbirliği Teşkilatı ile sahip olduğu diyalog ortaklığı statüsü sayesinde Asya ile önemli diyalog kanalları oluşturduğunu belirtti. Türkiye'nin teşkilatla güvenlik, enerji ve bağlantısallık başta olmak üzere birçok alanda işbirliğini sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

Erdoğan, konuşmasının sonunda Kazakistan'a ve zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti ve tüm katılımcıları saygıyla selamladı.