DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk ekonomisinin rayında ilerlediğini belirtti. Ekonomi programının önceliğinin enflasyonu tek haneye indirerek milletin refahını artırmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedeflediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde iş insanlarına hitap etti. Erdoğan, burada kritik ekonomik rakamlar paylaştı ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

"İsrail'e ticareti durdurmada iş dünyasıyla beraberiz. Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarını durdurana kadar İsrail üzerine baskıyı sürdüreceğiz. Tüm farklılıklarımızı kucaklıyoruz. Herkesin düşüncesine ve yapıcı eleştirisine saygıyla yaklaşıyoruz. Türkiye'nin mutlu yarınları için ter döken herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Türkiye Yüzyılı vizyonumuz için taş üstüne taş koyan insanlarımızla yürümekten gurur duyuyoruz."

Erdoğan, iş dünyasına yönelik olarak hiçbir bahaneyi kabul etmediklerini belirterek, "Rabbim muhabbetimizi, yol arkadaşlığımızı daim eylesin" dedi.

Ekonomik Zorluklar ve Depremin Etkileri

Kovid-19 salgınının tetiklediği ekonomik sıkıntıların, bölgemizdeki çatışmalarla daha da çetrefilleştiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin tüm bu sınamalara ilave olarak büyük bir deprem yaşadığını hatırlattı. Depremin toplam maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan, "Hiçbir ekonomi böyle bir badireyi kolayca atlatamaz" dedi. Erdoğan, üst üste üç seçim geçirdiklerini ve bunun ülke ekonomisini durağan hale getirdiğini ifade etti.

İhracat ve Cari Açık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin ihracatının 255 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını söyledi. Geçen yıl mayısta 57 milyar dolara ulaşan yıllık cari açığın, mart ayında 31,2 milyar dolara kadar gerilediğini ve bu iyileşmenin devam edeceğine inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehit Düşenlerin Fedakarlıklarını Önemsiz Göstermeye Kimsenin Gücü Yetmez Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehit Düşenlerin Fedakarlıklarını Önemsiz Göstermeye Kimsenin Gücü Yetmez

Döviz Kuru ve Ekonomik Güven

"Bir kesim 31 Mart öncesinde bir furya başlatmıştı. Döviz kuru üzerinden korku saldılar. İnsanları dolar ve avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi" diyen Erdoğan, Türk ekonomisinin rayında ilerlediğini yineledi. Asli önceliklerinin enflasyonu tek haneye indirmek olduğunu vurgulayan Erdoğan, yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceklerini belirtti.

Yatırımcı Güveni ve Sermaye Girişleri

Ülkeye yönelik yatırımcı güveninin her geçen gün arttığını belirten Erdoğan, cari işlemler açığının düştüğünü, ülke risk priminin salgın öncesi seviyesine gerilediğini ve Türkiye'ye sermaye girişlerinin ivme kazandığını söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarının puan artırmaya gittiğini de ekledi.

Enerji Keşifleri ve Sanayi Politikası

"Karadeniz ve Gabar'daki keşiflerimizle kabuğumuzu kırmaya başladık. 4 yıllık seçimsiz dönemi tartışmalara girmeden en iyi şekilde değerlendireceğiz. Biraz sabır ve gayretle iyi neticeler alacağız" diyen Erdoğan, yeni bir sanayi politikasını devreye alacaklarını ve kamuda tasarruf paketiyle yatırım ödemelerini öncelikli alanlara yönlendireceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyanın zorluklar yaşadığı bu dönemi Türkiye olarak tarihi bir sıçrama tahtasına dönüştüreceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı.