Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Sunulacak Emekli Zammı Seçenekleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması beklenen emekli zammı detaylarına ulaşıldı. En düşük emekli maaşı zammı yarın verilecek vergi paketine eklenecek. AK Partili kurmaylar, hafta sonu boyunca en düşük emekli maaşlarında yapılacak zamma ilişkin üç alternatif ve mali raporu Erdoğan'a sundular. Erdoğan, bu akşam kararını verecek ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yarın Vergi Paketi'nin detayları ile en düşük emekli maaşına yapılacak zammı açıklayacak.

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulması beklenen emekli zammı detaylarına ulaşıldı. En düşük emekli maaşı zammı yarın verilecek vergi paketine eklenecek. AK Partili kurmaylar, hafta sonu boyunca en düşük emekli maaşlarında yapılacak zamma ilişkin üç alternatif ve mali raporu Erdoğan'a sundular. Erdoğan, bu akşam kararını verecek ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yarın Vergi Paketi'nin detayları ile en düşük emekli maaşına yapılacak zammı açıklayacak. 40 maddelik Vergi Paketi de yarın Meclis'e sunulacak ve bu paketin 12 maddesi vergiyle ilgili düzenlemeleri içerecek.

Emekli Zammı İçin Üç Alternatif

Ekonomim'den Besti Karalar'ın haberine göre, Erdoğan'a sunulan raporda, en düşük emekli maaşı alanlara; 1.500 TL, 2.000 TL ve 2.500 TL zam yapılması önerildi. Bu oranların bütçeye yükü kalem kalem anlatıldı ve yapılacak zammın Hazine'den karşılanacağı belirtildi.

Masadaki Seçenekler:

  1. 11.500 TL: SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en düşük maaşın 11.500 TL olması en az ihtimal olarak görülüyor.
  2. 12.000 TL: En güçlü ihtimal olarak değerlendirilen bu formül kabul görürse, aylık bütçeye maliyeti yaklaşık 3 milyar TL, 6 aylık maliyeti ise 17 milyar TL ve yıllık maliyeti 34 milyar TL olacak.
  3. 12.500 TL: Bu seçenekte en düşük emekli maaşının 12.500 TL olması durumunda, aylık bütçeye maliyeti yaklaşık 5.5 milyar TL, 6 aylık bütçeye 30 ile 32 milyar TL ve yıllık maliyeti 60 ile 64 milyar TL arasında olacak.

Yapılacak zammın yaklaşık 1 milyon 610 bin kişiyi etkilemesi bekleniyor. AK Parti'de beklenti, yapılacak zammın tüm emeklileri kapsaması yönünde. Ancak bütçe yeterliliği konusunda bazı endişeler dile getiriliyor.

Vergi Paketi

AK Partili kurmaylar, uzun süredir kamuoyunda tartışılan vergi paketi çalışmasına son şeklini verdi. Kapsamlı bir vergi paketinin yeni yasama yılına bırakıldığı, bugün sunulacak paketin içeriğinin daha dar olacağı belirtiliyor.

40 maddelik vergi paketinde şu değişiklikler öngörülüyor:

  • Asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi uygulaması getiriliyor.
  • Çok uluslu şirketlerden asgari kurumlar vergisi alınacak.
  • Yurt dışı harç fiyatı yükseltiliyor.
  • Başkasının POS cihazını ve IBAN'ını kullananlara para cezası yanı sıra belge düzeniyle ilgili çeşitli özel usulsüzlük cezalarını artıran hükümler yer alacak.

Gözler yarın AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in düzenleyeceği basın toplantısına çevrildi.