Cumhurbaşkanı Erdoğan, dijital dünyada gençlerin kaybolmalarına göz yummayacaklarını belirtti. Konuşmasında, medeniyetin eğitim konusuna her zaman büyük önem verdiğini vurguladı.

İstanbul'a kış geliyor: Hissedilen sıcaklık 10 dereceye düşecek İstanbul'a kış geliyor: Hissedilen sıcaklık 10 dereceye düşecek

Erdoğan, üniversite camiasının yeni akademik yılını kutlayarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ödüllendirilecek bilim insanları ve üniversiteleri tebrik etti. Anadolu'nun, dünya genelindeki ilk eğitim merkezlerinin köklerinin bulunduğu yer olduğunu belirtti ve Endülüs’ün Avrupa’yı karanlıktan aydınlattığını ifade etti. Osmanlı döneminde de eğitimin önemli bir yer tuttuğunu dile getirerek, bilimin değerinin ülkenin geleceğini belirleyeceğini vurguladı.

Eğitim alanında önemli ilerlemeler kaydettiklerini aktaran Erdoğan, üniversite sayısının 76'dan 208'e yükseldiğini, öğrenci sayısının 2 milyondan 7 milyona çıktığını belirtti. Her ilde bir üniversite kurduklarını ve okullaşma oranının %15’ten %50’ye yükseldiğini ifade etti. Kadınların okullaşma oranının ise %14'ten %51'e çıktığını dile getirdi.

Öğretim elemanı sayısının 185 bine ulaştığını ve Türkiye’nin OECD’de 8. sırada yer aldığını belirtti. Bilimsel yayınlarda ise 29. sıradan 17. sıraya yükseldiklerini ve Türk üniversitelerinin kısa vadede ilk 10'a girmesini hedeflediklerini söyledi.

Erdoğan, hükümetin eğitim alanında her zaman yanlarında olacağını vurgulayarak, 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının 340 bini geçtiğini, bu öğrencilerin kendi masraflarını karşıladığını ve ülke ekonomisine 3 milyar dolarlık katkı sağladığını belirtti. Ancak, ABD ve Avrupa ile kıyaslandığında daha alınacak yolun olduğunu kaydetti.

Öğrencilere destek sağladıklarını, üniversite harçlarını kaldırdıklarını, katsayı adaletsizliğini sona erdirdiklerini ve ikna odalarını kapattıklarını ifade etti. Yurtlar konusundaki reformlardan da bahsederek, yurt kapasitesinin artırıldığını ve öğrencilere burs ve kredi imkanları sunduklarını aktardı.

Son olarak, gençlerin şiddet ve suç vakalarındaki rolüne dikkat çeken Erdoğan, kaybedilen gençlerin vebalinin toplumun üzerine olduğunu ve bu duruma karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.