Hükümet, devlet memurları ile ilgili köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yeni düzenlemeler geçerli olursa, memurluk artık oldukça değişik bir çerçevede yer alacak. Yaşanan darbe girişimi ve ardından devlet dairelerinde açığa alınan memurların sayısı göz önünde bulundurularak gerçekleştirilen değişiklikler muhalefete sunulacak. Eğer muhalefet de bu değişiklikleri kabul ederse, 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu büyük değişikliklere uğrayacak.

Devlet Memuru Yerine Kamu Çalışanı Gelecek

Ak Parti tarafından gerçekleştirilen düzenlemeler kapsamında memurlar oldukça farklı bir çizgiye kavuşuyor. İlk olarak uzun yıllardır bilinen “Devlet Memuru” adı kalkacak ve yerine “Kamu Çalışanı” gelecek. Tüm memurlar, işçiler, kadrolu ve sözleşmeli çalışanlar tek bir isim altında toplanmış olacak. Yapılan değişiklikler kapsamında ise 657 sayılı memur yasası tamamen ortadan kalkmış olacak.
Memurluğa girmeyi başaran kişiler için hep “Artık sırtı yere gelmez, hayatını garantiledi” denirdi. Artık bu tabir de tarihe karışacak. Çünkü devlet memurlarının ömür boyu süren iş güvencesi kaldırılacak. Bu adımın ardından memur dahi olsa bir çalışan kolaylıkla işten çıkarılabilecek.

Memur Maaşlarını Verimli Çalışmaları Belirleyecek

Memur maaşlarında da değişikliğe giden hükümet, verimliliği ön planda tutan maaş sistemini getirecek. Bu şartlar altında daha verimli çalışan memurların maaşları daha yüksek olacak. Eş durumu ile atamalar da kaldırılacak. Bu sayede, memurların büyük şehirlerde yığılma oranı en aza indirilecek.

Hizmet sınıfı çalışanları artık “meslek çalışanı” olarak isimlendirilirken, masa başı çalışanları “büro çalışanı” olacak. Terör örgütlerine destek verdiği belirlenen memurlar disiplin cezası verildikten sonra işten çıkarılacak ve mahkeme kararı ile işe alımlar da zorlaştırılacak. Kurumlar ise artık KPSS dışında kendi özel sınavlarını da yapabilecekler. Ayrıca kamu girişlerinde FETÖ örgüt üyesi olması ihtimaline karşı sözlü sınav da gerçekleştirilecek.