Türkiye genelinde yaşanan fiyat artışları huzurevlerine de yansıdı. Devlete ait huzurevlerinin aylık fiyat tarifesi geçen aya oranla üç katından fazla arttı. Şu anda devlete ait huzurevlerinin aylık ücreti dokuz bin liranın üzerine çıktı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı huzurevlerinde, çift kişilik odada kalan bir kişi için ücret 3 bin 100 liradan 9 bin 300 liraya yükseldi. Tek kişilik odalardaysa fiyat 3 bin 500 liradan 10 bin 600 liraya çıktı.

Bilim insanları, Türkiye'nin dünyada en hızlı yaşlanan ikinci nüfusa sahip olduğunu ve 2050 yılında her dört kişiden birinin yaşlı olacağını belirtiyor. Huzurevi doluluk oranlarının yüzde doksanın üzerine çıktığı, yaşlı sayısının arttığı bildiriliyor.

Özel huzurevi işletmecisi Fikret Bayrak, yüksek maliyetlere dikkat çekerek, "Gıda fiyatlarının çok yüksek olduğu, sağlık giderlerinin çok yüksek olduğu bir ülkede, bu hizmetleri düşük maliyetlerle sunmak mümkün değil. Devlet huzurevleri ciddi şekilde sübvanse ediliyordu; maliyetlerin 30 bin lira, 40 bin lira olduğu bir ülkede devlet, bu hizmetleri üç bin lira, beş bin lira gibi düşük rakamlara sağlamaya çalışıyordu" dedi.

Bolu'da Lise Öğrencilerinin Taşıma Çilesi: Veliler Çözüm Bekliyor Bolu'da Lise Öğrencilerinin Taşıma Çilesi: Veliler Çözüm Bekliyor

Devlete ait huzurevlerinde kalabilmek için 60 yaş üstü kişilerin, kendi kendine bakabilme ve akli sağlığının yerinde olması gibi şartlar bulunuyor. Ayrıca, kişinin ailesinin ve kendisinin yeterli geliri ve parası olmadığı durumlarda, yaşlı kişi devlet huzurevlerinde ücretsiz kalabiliyor.