Güncel

Diyarbakır’da yalnızca Kürtçe hizmet vereceğini açıkladığı konuşulan kafe sahibine gözaltı!

Diyarbakır'da bir kafe sahibi, yalnızca Kürtçe hizmet vereceğini açıkladığı iddiasıyla sosyal medyadan yapılan ihbarların ardından gözaltına alındı.

Abone Ol

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Ofis semtindeki Sanat Sokağı’nda bir kafede işletmeci olan Ramazan Ş., yalnızca Kürtçe hizmet vereceğini açıkladığı iddiaları üzerine sosyal medyada gündem oldu. Bu iddialar üzerine, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Ramazan Ş., "Terör örgütü propagandası yapmak", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" ve "Nefret suçu" kapsamında sabah saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri tarafından gözaltına alındı ve ifadesi alınmak üzere karakola götürüldü.

Sosyal Medya İhbarları Üzerine Soruşturma

Sosyal medya üzerinden yapılan ihbarların ardından başlatılan soruşturma, Ramazan Ş.'nin işlettiği kafenin yalnızca Kürtçe hizmet vereceğine dair açıklamalar yaptığı iddiasına dayanıyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, kafe sahibinin ifadesi alınmak üzere gözaltına alınması kararı verildi.

Diyarbakır Barosu’ndan Açıklama

Diyarbakır Barosu, kafe sahibinin gözaltına alınmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, “Kamuoyuna yansıyan haber içeriklerinden sonra kafe işletmecisi; önce sosyal medyada hedef gösterilerek linçe maruz bırakılmış, ihbarlar gerekçe gösterilerek de bugün sabah saatlerinde kafede arama yapılmak suretiyle gözaltına alınmıştır. Diyarbakır Barosu, gözaltında bulunan şahsa hukuki destek sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.

Aile ve Müşterilerden Tepkiler

Ramazan Ş.'nin ağabeyi Vedat Ş., kardeşinin yalnızca Kürtçe hizmet verdiği iddialarının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Gelen müşterilere Kürtçe hizmet verdiği için son günlerde sosyal medyada gündemdeydi. Hedef haline geldi. O sebeple gözaltı kararı verildi. Kürtçe bilmeyene Türkçe de söylenir. Bunun bir şeyi yok. Ben buraya gelsem Kürtçe bilmesem, Türkçe konuşsam hizmet almayacağım anlamına gelmez. Çay ve kahveyi Kürtçe veya Türkçe söylüyorlar. Dilin benzerliği de aynıdır. Kürtçe veriyoruz, Türkçe bilen müşterileri almıyorum, diye bir şey söz konusu değildir. Yanlış lanse edildi medyada. Öyle bir şey yok” dedi.

Kafe müşterilerinden Eser K. ise, “Buraya gelen her müşteri istediği dilde hizmet alma hakkına sahip. Türkçe sipariş vermek isterse eğer arkadaşlar yine naif bir şekilde siparişini alır. En rahat şekilde vaktini geçirir” diye konuştu.