Anaokulunda şok görüntü! 'Benim velilerim beni bilirler' Anaokulunda şok görüntü! 'Benim velilerim beni bilirler'

Döviz kurlarındaki artış, dil sınavlarının maliyetlerine yansıyarak öğrencileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin girmek zorunda oldukları TOEFL ve IELTS gibi uluslararası dil sınavlarının katılım ücretlerine çifte zam yapıldı. Sınav ücretleri, hem dolar karşılığı arttırıldı hem de Türk Lirası'ndaki kur artışı nedeniyle TL bazında da yükseldi.

Özellikle geçen yıl 157 dolar olan TOEFL sınav ücreti, şimdi 185 dolara çıktı. Bu durum, TL bazında sınav maliyetlerini neredeyse ikiye katlayarak yaklaşık 2 bin 500 liradan 5 bin liraya kadar yükseltti. Öğrencilerin dil seviyelerini kanıtlamaları ve iyi bir puan elde etmeleri için birkaç kez sınava girmeleri gerekebiliyor. Ancak döviz kurlarındaki artış nedeniyle sınav ücretleri yüksek bir seviyeye çıkınca, öğrencilerin bu durumla baş etmesi zorlaşıyor.

İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül, sınav ücretlerindeki artışın öğrencileri alternatif sınavlara yönlendirdiğini belirtiyor. Dalgül, birçok öğrencinin dolar kurunun da yükselmesiyle beraber katlanan sınav ücretleri nedeniyle uluslararası sınavların yerine Türkiye'de geçerli olan YDS (Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı) gibi sınavları tercih etmeye başladığını ifade etti.